CZOMA KÁLMÁN

Full text search

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Mint ön is tudja, Magyarország világelső a rosszindulatú daganatos betegségek következtében történő elhalálozásban. E gyilkos betegség áldozatai között a férfiak az első, a nők a második helyen állnak. A XX. század utolsó évtizedeinek legveszedelmesebb betegsége vitathatatlanul a közismert néven szereplő rákbetegség.
1994-ben a Zala Megyei Kórházban megszüntették az önálló onkológiai osztályt. Már akkor is interpelláltam az osztály visszaállítása érdekében, de az általam felvetett probléma mind ez ideig nem nyert megoldást. Több fórumon felvetődött az osztály visszaállításának szükségessége. Személyesen is kértem a kórház igazgatónőjét az ügy megoldására, sőt népi kezdeményezés formájában közel tízezer aláírással kérték Zala megyében, hogy működjön újra önálló onkológiai osztály.
A fekvőbetegek gyógyszeres kezelésére nagy szükség lenne, de önálló osztály keretein belül. Jelenleg a belgyógyászati osztályon történik ugyan ilyen kezelés, de nem dolgozik az osztályon onkológiai szakorvos. Ez a XXI. században már elfogadhatatlan, valamint az is, hogy a belgyógyászati osztályon történjen a daganatos betegek elhelyezése. Az illetékesek arra hivatkoznak, hogy a probléma megoldásához 350-400 millió forintra lenne szükség, de szerintem ez irracionális összeg.
Én úgy gondolom, és a szakemberek véleménye szerint is okos átszervezéssel, jóakarattal az összeg 10 százalékával is megoldható lenne az áldatlan állapot. Panaszosaim szerint már "csakazértse" hangulat uralkodik az illetékesek körében. Én ezt nem tudom elhinni, hiszen ez a félelmetes betegség azokat is utolérheti, akik ma nem akarják visszaállítani az önálló osztályt. Az viszont elgondolkoztató, hogy a tizenkilenc megyét figyelembe véve egyedül a Zala Megyei Kórházban nincs megoldva ez a probléma.
Felvetődik a kérdés, hogy a Zala megyei daganatos betegek vajon miért kerülnek ilyen hátrányos megkülönböztetésre. Kérdezem a miniszter urat, mit kíván tenni azért, hogy még ebben az évben legyen onkológiai osztály a Zalai Megyei Kórházban. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi