DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A személyemnek szóló megjegyzések meglehetősen blikkfangosak voltak. Meg kell mondjam, hogy a nagyhangú bejelentést nem én tettem, hanem elődöm, de abban az időben együtt dolgoztunk, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója voltam, és nagyon jól ismerem a kérdést.
Szeretném mindenekelőtt leszögezni, nehogy valakiben félreértés keletkezzék: 1992 előtt a hepatitis C vírus nem volt ismert, a tudomány nem ismerte. Tehát azok a problémák, amelyekről most beszélünk, 1992 előtti problémákra vezethetők vissza.
Teljesen egyetértettem elődöm intézkedéseivel. A tárca kezdettől fogva a hepatitis C vírussal fertőzött hemofíliás betegek kártérítéséről folytatta a tárgyalásokat. Ezekben az esetekben az 1972. évi II. törvényt kell alkalmazni, mert e fertőződések, mint említettem, 1992, tehát a hepatitis C vírus kötelező szűrővizsgálatának bevezetése előtt keletkeztek, és ekkor ezek a törvényi előírások voltak hatályosak, ezek szerint kellett eljárni.
A hemofíliások kártalanítására is az 1972. évi II. törvény 58. §-a egyik bekezdése ad lehetőséget, pontosan az ön által kifogásolt jogértelmezési vita alapján. Ennek értelmében a gyógyszerekkel kapcsolatosan az államnak kártalanítási kötelezettsége van akkor is, ha a gyógyszer összetétele és minősége megfelel a gyógyszerkönyvben, illetve a törzskönyvezés alkalmával megállapított előírásoknak, de alkalmazása folytán az állampolgár egészségében vagy testi épségében előre nem látható károsodást szenvedett.
Hatályos jogszabályaink és a szakma szabályai is a vérkészítmények bármely formáját a gyógyszerektől elkülönítetten kezelik. A vérkészítmények élő szövetek, ezek átvitele a donorból a recipiensbe szövetátültetésnek is minősíthető. A jogértelmezés ezen méltányosságból alkalmazott lehetőségét egyébként a hatályos jogszabályi keretek biztosítják.
Ami a képviselő úr által említett 199/1997-es kormányrendelet illeti, a kártalanítás tekintetében ez a rendelet nem határozott meg a korábbiaktól eltérő jogcímeket, hanem kizárólag a kártalanítás folyósításának egyes technikai-eljárási szabályai tekintetében határozott meg új rendelkezéseket.
Szeretném még egyszer hangsúlyozni válaszom végén, hogy a vérkészítmények ma már teljesen biztonságosak; Magyarország Európában harmadikként vezette be a hepatitis C vírusra történő szűrését a teljes véreknek és vérkészítményeknek. Tehát senkinek nem kell tartania a hepatitis C vírus keltette világjárványtól - amelyben nemcsak krónikus májbetegségek szerepelnek, hiszen ez a vírus más betegségeket is okoz -, hiszen ez ma már vérátömlesztés kapcsán nem kapható meg és nem terjedhet.
Képviselő úr, kérem válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban. - Dr. Kökény Mihály: És a Legfelsőbb Bíróság?)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi