DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A sajtóban a szokásos nagy hanggal jelentette be a tárca, hogy az állam kötelezettséget vállal és fizet a kórházak helyett azokban a kártérítési ügyekben, ahol a betegek hepatitis C vírussal fertőződtek meg vérátömlesztés során. Erre azért kerülhetett sor, mert megjelent az 1997. évi 199. számú kormányrendelet, és megjelent egy precedens értékű legfelsőbb bírósági döntés 1998-ban. A döntést a Legfelsőbb Bíróság a Bírósági Határozatok Tárában is közzétette.
A döntés értelmében azok, akik akkor kaptak vérátömlesztést vagy valamilyen vérkészítményt, amikor a C vírus még ismeretlen volt és Magyarországon még nem volt ilyen irányú szűrés, ennek következtében hepatitis C vírus okozta májgyulladást kaptak, kártérítésre jogosultak. Ezen döntés értelmében végre megnyugodtak, fellélegeztek azon betegek és hemofíliások, akik vétlenül, de a korábbi gyógyító tevékenység miatt most súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek: végre kaphatnak valamilyen jogos anyagi kártérítést, ami ugyan nem oldja meg, de enyhíti gondjaikat.
(14.50)
Mit tett erre a kormányzat? Jellemző módon, fittyet hányva a legfelsőbb bírósági határozatra, elszabotálja a kártérítés megfizetését. A pénz megfizetése helyett az egészségügyi miniszter és a Pénzügyminisztérium jogértelmezési vitába kezdett arról, hogy gyógyszer-e a vér, és melyik vérkészítmény minősül stabil és labilis vérkészítménynek, és ezen az alapon nem fizet. Kérdezem ezért a miniszter urat, nem egyformán kötelező-e mindenki számára a Legfelsőbb Bíróság ítélete.
Miniszter Úr! Ön is és elődje is orvos, tudják, mit jelent az idült májgyulladás. Ezért csodálkozom az okfejtésen, amit e kérdésben a tárca tett az elutasító levelében. Csodálkozom. Ön mindig azt hangoztatja, hogy harminc éve van a pályán, fertőzőszakorvos, a László Kórház főigazgatója volt. Az empátia és a szakmaiság elszállt a kinevezéssel?
Mondja meg, miniszter úr, őszintén: hajlandó-e az állam kifizetni a megítélt kártérítést? (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi