MÁDI LÁSZLÓ

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A 13. pontban benyújtott módosító indítvány, amelyet Veres János jegyez, egy olyan problémára irányítja rá a figyelmünket, amely a Magyar Országgyűlés szempontjából központi kérdés, és amely mind alkotmányos, mind gazdaságpolitikai, mind nemzetközi tekintetben rendkívül nagy súlyú kérdés.
Ez a kérdés a Nemzeti Bank függetlensége és szerepe a magyar alkotmányos berendezkedésben és a magyar gazdaságpolitikában. Azon képviselőtársak, akik talán kevésbé tapasztaltak abban, hogy a Magyar Nemzeti Banknak milyen súlya és szerepe van, világossá kell tenni, hogy a parlament és a parlamentnek alárendelt kormány a fiskális, tehát a költségvetési politikáért felelős, a monetáris politika döntéshozó fóruma a Magyar Nemzeti Bank kell legyen.
Ilyen értelemben minden olyan intézkedés, amely sajnálatos módon a beterjesztett törvényjavaslatban tetten érhető, mind a felügyelőbizottság tekintetében, mind a kormányzati döntéshozatal kierőszakolásával a Nemzeti Bankot érintő kérdésekben - ezzel alkotmányos tekintetben a kormány a Nemzeti Bank függetlenségét súlyosan sérti -, alkotmányos szempontból rendkívül kedvezőtlen helyzetet jelent.
Azt kell mondjam, hogy a napvilágra kerülő hírek alapján a kérdés és a szocialista-szabad demokrata kormány tevékenysége nemzetközi bonyodalmakat is eredményezett. Az Európai Központi Bank levelet intézett a Magyar Nemzeti Bankhoz, amelyben elmondja azt, hogy a jegybanktörvény tervezett módosítása, a felügyelőbizottság megalakulása és a kormányzati döntési kompetencia erősítése egyértelműen a Nemzeti Bank függetlenségének rovására megy, és ezzel súlyosan veszélyezteti Magyarország fejlett országokhoz hasonló monetáris politikájának létét.
Ezen túlmenően gazdaságpolitikai veszélyeket is rejt, hiszen a kormány ezzel a lépéssel lényegében az infláció elleni harc főszereplőjének tekinthető Magyar Nemzeti Bank hatáskörét és lehetőségeit szűkíti és nyírbálja, amely infláció, a Bokros-csomagból jól emlékeztetően, a Szocialista Párt egyik kedvenc eszköze volt, és a jövedelemelvonásnak egy rendkívül burkolt, de a legszegényebb polgárok szempontjából a lehető legnagyobb vérveszteséget jelentő módszere. Ennek az alkalmazási lehetőségét nekünk - azt gondolom, hogy az Országgyűlésnek és önöknek is - a lehető legteljesebb mértékben korlátozni kell, és ebben az irányban kell tevékenykednünk.
Tehát azt kell mondjam, hogy a beterjesztett indítvány egyébként nem koherenciazavar, azt a problémát próbálja részben orvosolni, amelyet a kormány maga teremtett. Emlékszünk rá, hogy igazából a szocialisták a válságkezeléshez értenek, mert a válságot ők maguk teremtik, és ez köszön itt vissza. Az a módosítás, amit itt a Nemzeti Bank tekintetében a szocialisták beterjesztettek, annak egyfajta korrigálásaként lett ez a módosító javaslat benyújtva, mert az Európai Központi Bank kezdeményezésére került be a tisztelt Ház elé, és amely lényegében a Nemzeti Bank inflációellenes politikájának központi szerepét továbbra is próbálja kodifikáltan megjeleníteni.
Ugyanakkor az a szöveg, amelyet önök beterjesztettek, a felügyelőbizottság léte és az a módosítás is éppen ennek ellenére hat, tehát igazából az önök által beterjesztett törvényjavaslat teremti a koherenciazavart és az ellentmondást.
Azért mondtam el mindezt, mert a szocialista képviselők közül talán nem mindenki rendelkezik makroökonómiai előképzettségekkel, és nincsen tisztában azzal... (Felzúdulás, derültség az MSZP soraiban.) Nem tudom, hogy ez meg lett-e komolyan vitatva a Szocialista Párt frakciójában, ennek következményei tekintetében felelősen végiggondolták-e a módosításokkal együtt járó gazdaságpolitikai, alkotmányos és nemzetközi bonyodalmakat és következményeket. Azt gondolom, hogy akik mosolyognak, nem biztos, hogy ebben a kérdésben alaposan és tisztán látnak, és mindezeket a kérdéseket végiggondolták és végigvitatták.
Tehát nagyon furcsa végignézni azokon az arcokon, akik a korábbi időszakban a Magyar Nemzeti Bank függetlenségéért olyan nagy lánglelkű harcosként küzdöttek, most pedig mihelyt kormányra kerülnek, az első lépéseik között próbálják a Nemzeti Bank függetlenségét és alkotmányos pozícióját gyengíteni. Azt gondolom, hogy ezzel a magatartással mindenképp szembesülni kell, ezt a polgári oldalon nem engedhetjük meg magunknak, és mindenfajta Nemzeti Bank elleni támadást, amely alkotmányos tekintetben is és gazdaságpolitikai tekintetben is komoly következményekkel járhat - nem tűrhetjük, és nem szabad, hogy efölött szemet hunyjunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)Arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ne támogassák a kormány ezen irányú törekvését. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi