KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Akik erre nem képesek, elhagyták a termet (Derültség, taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.), úgyhogy magunk közt vagyunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szögezzük le: a múlt heti demonstráció alkotmány- és törvénysértő volt, alkotmány- és törvényellenes volt. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Melyik?) Akik ezt csinálták, és akik ezt a háttérben különböző módokon, bátran kimondva vagy sunnyogva, támogatják, azok pedig a demokráciával és a szabadsággal szemben lépnek és léptek fel. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország jogállam. Ennek megfelelően kell a kormányzatnak cselekednie, és ezt tették egyébként a kormányzati szervek a demonstráció kapcsán (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), mert ugyan az előbb elhangzott, hogy túlreagálták, hogy milyen brutálisan léptek fel, csak közben a másik ellenzéki párt meg azt nyilatkozta, hogy milyen pipogya módon. Tessék átlagot számolni, kijön belőle a törvénynek megfelelő gyakorlat. (Derültség, taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.) A törvények tisztelete kell hogy áthassa egy jogállamban, tisztelt képviselőtársaim, mindenkinek a gondolkodását, így az önökét is.
Nos, ami a választásokat illeti - erről ma már volt szó -, a törvényes eszközöket egész egyszerűen kimerítették. Mert ahol szoros eredmény született, ott a szavazatokat újraszámolták, ahol kétely merült fel, a választási bizottságokhoz lehetett fordulni, akiknek ez nem tetszett, mármint a bizottság döntése, bírósághoz fordulhattak, a bíróság döntése után - megvárva a különböző, törvényben rögzített jogvesztő határozatokat - terjesztették a parlament elé a választásokról szóló beszámolókat, a miniszterelnök és a kormány nevében a belügyminiszter, illetve a maga nevében az Országos Választási Bizottság. A beszámolók arról szóltak, hogy Magyarországon tiszta választások zajlottak le. Ezeket az eredményeket a magyar parlament elsöprő többséggel jóváhagyta, ettől kezdve, tisztelt képviselőtársaim, nem lehet a választások eredményét megkérdőjelezni. Egyetértek Kovács Lászlóval, az EBESZ tisztának és szabadnak minősítette a választásokat, az összes kifogása a kormány és a kormánypártok tevékenységi körével kapcsolatban merült fel.
Vegyük azonban észre, képviselőtársaim, hogy itt egy folyamatról van szó. Önök már a két forduló között elkezdték megkérdőjelezni a választások tisztaságát, majd a Fidesz népi kezdeményezésről kezdett beszélni, majd a Fidelitas aláírásgyűjtő akcióba kezdett, ebbe a sorba illeszkedik az önök által benyújtott törvényjavaslat. Azért azt ne vitassuk, hogy ha a többség nem szavaz meg egy kisebbségi javaslatot, akkor ez azt jelenti, hogy alkotmányos válság keletkezett Magyarországon. Erre hívta fel a figyelmet a Jobbik, amely elmondta, hogy az ellenzéki pártok tudatosan ébresztették azt a tudatot az emberekben, hogy nem voltak tiszták a választások, mert ők ezt eredetileg nem gondolták. Erről szólnak a különböző polgári sejtek tüntetései; ez a múlt heti demonstráció egyébként a sejtek bosszúja volt, kedves képviselőtársaim (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.), ezeket lehet selejteknek is nevezni, az kétségtelen. Az volt a cél, hogy kételyeket ébresszenek a választások tisztaságával kapcsolatban, és ezen keresztül megkérdőjelezzék az új többség legitimitását.
Közölnöm kell azonban, hogy a magyar demokrácia erős, ezt is ki fogja bírni (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), ki fogja bírni az egyik legfontosabb alapintézmény a választások elleni durva, brutális, megalapozatlan támadást.
Kedves Képviselőtársaim! Valójában mi Magyarországon a valódi helyzet? Egyrészt az, hogy olyan állapotban van az ország gazdasága, hogy végre különböző jelentős társadalmi csoportok életszínvonalát lehet javítani (Taps a Fidesz soraiban.), erről szól a száznapos program, ez az elmúlt 12 év eredménye. Másrészt történelmi esély mutatkozik az ország számára az európai uniós csatlakozással, ahol végre hosszú távra is biztosíthatjuk a rendszerváltozás egyik fő célkitűzésének megfelelően gyermekeink, unokáink jövőjét. Ezek a fontos kérdések; a múlt heti demonstráció legfeljebb szeplő lehet az erős magyar demokrácián.
Ezért mondjuk azt, hogy a kormány (Az elnök jelzi az idő leteltét.) tegye a dolgát, törvényes eszközökkel tartsa fenn a rendet, és egyébként pedig valósítsa meg a programját.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi