DR. BALOGH MIKLÓS

Full text search

DR. BALOGH MIKLÓS
DR. BALOGH MIKLÓS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves kitartó Képviselőtársaim! A módosító javaslatomat a munka törvénykönyve zárórendelkezéseihez nyújtottam be, amelyből különválasztottam az átmeneti rendelkezéseket és a hatályon kívül helyezendő jogszabályokat.
(20.30)
Ezek csupán látszólag formai, formális módosító javaslatok, tartalmuk az új szabályok gyakorlati bevezethetőségét és a munka törvénykönyve, valamint más munkajogi törvények közötti harmónia biztosítását szolgálja. Az átmeneti rendelkezések között az eredeti javaslatban nem szerepelt az az előírás, amely a munkarendre, munkaidő-beosztásra vonatkozó szabályok módosulásával összhangban határoz meg alkalmazási előírásokat a gyakorlat számára. Ennek értelmében legkésőbb a hatálybalépést követő második hónap első napjával minden munkáltatónak át kell állni az új szabályok szerinti munkaidő-beosztási szabályok alkalmazására. Ugyanígy a kollektív szerződés hiányában kötött üzemi megállapodások hatályáról is rendelkezni kellett, mivel az új szabályozás ilyenek megkötését nem engedi meg, a régi megállapodások azonban megszűnésükig fennmaradnak, így ki kellett mondani, hogy fennállásuk alatt azokra a korábbi szabályokat kell alkalmazni.
A módosuló jogszabályok között feltüntettem a közalkalmazotti és a köztisztviselői törvényt. Indokolatlan megkülönböztetéshez vezetne ugyanis, ha csak a munkavállalókat illetné meg a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belüli emelt összegű végkielégítés. Az ezen időszak alatt állásukat elvesztő emberek ugyanis attól függetlenül kerülnek hátrányos helyzetbe a munkaerőpiacon, hogy megszüntetett jogviszonyuk melyik törvény hatálya alá tartozott. Az emelt összegű végkielégítés ellentételezése tehát mindannyiuk esetében indokolt. Ennek megfelelően javaslom módosítani a Kjt. és a Ktv. vonatkozó rendelkezéseit. Végül a zárórendelkezések átfogalmazására a jogszabály-szerkesztési szempontok szerint kerül sor.
Tisztelt Országgyűlés! Mivel a fentiek szerint megfogalmazott javaslataim, bár a törvény utolsó fejezetében találhatók, érdeminek minősíthetők, kérem, hogy azokat megfontolni, szavazatukkal támogatni szíveskedjenek. Külön örülök annak, hogy a kormány mindegyiket támogatja.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi