DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Lényegét tekintve egyetértek önnel. Néha valóban a kevesebb a több. Néha valóban előfordul, hogy a mennyiségi szempontok megelőzik a minőségi szempontot, és ennek nyomán a szűkös erőforrások is pazarló módon használódnak fel.
A Medgyessy-kormány hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy számos, az Orbán-kormány hivatali ideje alatt indított program számíthat támogatására. A magyar sportélet európai felzárkózása, modernizációja és esélyteremtő fordulata elengedhetetlen feladat számunkra. Az emberek jólétének a sport alapvető feltétele és tényezője.
A sport - véleményünk szerint - életünk minden elemére kihat, ezért olyan testkultúrát kívánunk, amely egészséges nemzetet teremt, fejleszti az idegenforgalmat, a foglalkoztatást, tudatosan védi környezetünket, és összhangban van oktatási, szociálpolitikai céljainkkal is. Célunk, hogy mindenki jusson hozzá a testedzés, a mozgás, a sport alapvető színtereihez, és ezt engedhesse is meg magának.
A fentieket figyelembe véve az új kormány általánosságban is szívügyének tekint minden, a hazai sportlétesítmények állapotának javítására irányuló kezdeményezést, így a stadionrekonstrukciós programot is. A korábban indított, ugyanakkor támogatásra méltó projektek körének kialakításakor egy fő szempont vezérelt minket: ezek olyanok legyenek, amelyek az adott területen hasznosak, a közjót és nem az egyéni érdeket szolgálják, továbbá nem jelentenek az ország költségvetésére nézve túlzott megterhelést.
Ennek tükrében láttak hozzá a minisztérium munkatársai valamennyi létesítményfejlesztési program, így a stadionrekonstrukciós program felülvizsgálatához is. Ezzel párhuzamosan folyik a minisztérium háttérintézményeinek, illetve a minisztérium által alapított egyéb gazdasági társaságok átvilágítása is. Át kell tekintenünk, hogy a korábbi kötelezettségvállalások milyen arányban nyújtanak fedezetet az elvégzendő beruházásokra, s vajon a tervek mennyiben felelnek meg a stadionokkal szemben támasztott általános és speciális követelményeknek.
Ez az a kérdés, amit ön is felvetett interpellációjában. A vizsgálat jelenlegi szakaszában már megállapítható, hogy a műszaki tartalomhoz képest a költségeket szinte minden esetben alultervezték. És megállapítható az is, hogy a program megvalósításához elengedhetetlen önkormányzati források folyósítása az időbeni ütemezés által megkívánt módon nem minden esetben történt meg.
Kérdésére összefoglalóan válaszolva tehát hadd mondjam azt, képviselő úr: most érkezett el az ideje a program felülvizsgálatának. Jelenleg zajlik a program áttekintése és módosítása annak érdekében, hogy a megvalósítás a lehető legésszerűbb és leggazdaságosabb legyen. Ennek érdekében várható lesz a források átcsoportosítása, de azzal a megkötéssel, hogy megkezdett beruházások le nem állíthatók, eddig beruházott értékek veszendőben nem hagyhatók. Ezzel együtt azonban a racionális költségvetési forrásátcsoportosításra és a stadionok minőségi, európai minőségi követelményeinek érvényesítésére lesz esély az elkövetkező időszakban.
Köszönöm a figyelmet, kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi