DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk egyes területeit már évtizedek óta különböző mértékű aszály sújtja, és egyes régiókban már harmadik éve különösen nagy ez a kártétel, ez az elemi csapás. Az aszálykárok okozta termelés-, illetve az ennek következtében fellépő árbevétel-kiesés komoly gondokat okoz a gazdálkodók számára. Ez az egyik oka annak, hogy a mezőgazdasági termelők adósságállománya az elmúlt négy esztendőben rohamosan növekedett, majdnem megduplázódott. Sajnos, a károk megtérítése az elmúlt négy évben nem nagyon történt meg, mondhatnám abszolút nem, hisz a költségvetési törvények tárgyalásánál erre vonatkozó katasztrófaalap egyik évben sem jött létre.
Az idei évben a képviselő úr által megjelölt területek - Kelet-Magyarország, az észak-magyarországi régió, Hajdú megye kivételével, és természetesen más déli megyék is - nagyon jelentős csapadékhiányban szenvedtek. Az elmúlt napokban lehullott csapadék a kalászosokban keletkezett károkat már csak rendkívül kis mértékben tudta enyhíteni. Amennyiben számszerűsítjük a lehullott csapadék mennyiségét, úgy valóban megállapítható, hogy az észak-magyarországi részen a csapadékhiány a sokéves átlaghoz viszonyítva csaknem 120 milliméter, ami rendkívül negatív mérleget mutat, és a lehullott csapadék eloszlása is nagyon kedvezőtlen. Kelet-Magyarország viszonylatában az észak-alföldi térségben is 80-180 milliméter között változott, a Dél-Alföldön 60-140 milliméter közötti csapadékhiányt mértek az idén.
A fent említett okok miatt az előző évek átlagához képest a talajvízszint is jelentősen csökkent. Az aszálykárok öntözéssel csökkenthetők lennének, azonban az ország szántóterületének jelenleg elvileg is csak 5 százaléka öntözhető, az öntözési lehetőségeket azonban a gazdálkodók különböző okok miatt nem tudják kihasználni; e területen is csak 50 százalékban történik öntözés, így az aszály részbeni kivédésére csak az okszerű talajművelés és a szárazságtűrő fajták használata biztosít lehetőséget.
A kormány érzékeli és tudja a gazdálkodókat sújtó aszály okozta nehézségeket. Ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelők kárainak enyhítéséről a kormány döntést hozzon, a károk tételes és pontos felmérése szükséges. Az aszálykárok felméréséről intézkedtem. A gazdálkodóknak is el kell végezniük saját helyzetértékelésüket és a falugazdász-hálózaton keresztül be kell jelenteniük a káraikat. A károk összesítését a területileg illetékes megyei földművelésügyi hivatalok fogják elvégezni. A kárenyhítés mértékéről és nagyságáról a kalászos gabonák betakarítását követően, a tényleges károk, valamint a rendelkezésre álló források ismeretében dönthet a kormány.
Köszönöm a figyelmet, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi