DR. BOROS IMRE

Full text search

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Még egy rövid időre nemzeti banki kérdésre térnék vissza, mert fontosnak tartom ebben a tisztánlátást.
Azt a 2000 milliárdot, amit adósságcserével a Nemzeti Bank könyveiből '97-ben az előző szociálliberális kormányzat átvitt az állam könyveibe terheivel együtt - körülbelül éves 220-250 milliárd, tehát a bruttó társadalmi termék közel 1,5 százalékát fölemésztő kamattömeggel -, azt az elmúlt tíz évben sikerült összehozni, azért, mert a jegybank nem volt független, azért, hogy a jegybankban elkövetett szakmai hibákat később a parlament gyenge ellenőrzési szerepe miatt önök mentesítsék. Ezt a helyzetet óhajtanák visszaállítani.
Egyszer viccesen egy baráti társaságban a jegybank egy magas rangú vezetőjének - nem mondom meg a nevét - elmondtam, hogy ti már mindent tudtok; tudtatok veszteni a leértékelődésen, s legutóbb Surányi György tudott a felértékelődésen is hatalmas pénzeket veszteni. Még egy dolgot csináljatok meg: próbáljatok akkor is veszíteni, ha az árfolyam egy centit se mozdul, se jobbra, se balra. A társaság minden tagja hahotázott, kivéve ezt az illetőt. Nem tudom, képviselőtársam, ön egy ilyen kérdésfelvetésnél hahotázna vagy szintén merev arccal ülne.
(14.50)
Ezt döntse el magában, számoljon el a lelkiismeretével, hogy óhajt-e a Nemzeti Bankon mint kis költségvetésen keresztül ilyen méltatlan, a jegybanki statútumoknak, az önállóságnak, a függetlenségnek meg nem felelő műveletsorozatot áthúzni, mint ami az elmúlt tíz-tizenkét évben volt. E szerint döntsön, hogy esetleg visszavonják a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatukat - ez lenne a korrekt magatartás.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi