DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): A Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos vitában azt a momentumot szeretném itt megemlíteni, hogy a jelenlegi szabályozás szó szerint mit tartalmaz: "Az árfolyamrendszer megválasztása tekintetében a kormány az MNB-vel egyetértésben dönt." Az új módosítás mit tartalmaz: "Az árfolyamrendszerről és annak valamennyi jellemzőjéről, különösképpen a sávszélességről, a középárfolyamról és a valutakosár összetételéről a kormány az MNB-vel egyetértésben dönt." Tehát a kormány dönt, a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben.
Az, hogy itt pontosítani kellett néhány momentumot, egyetlenegy dologgal magyarázható: azzal a dologgal magyarázható, hogy volt néhány emberben, sajnos, nem minden hátsó szándék nélkül olyan téves gondolat, hogy itt nem a kormány dönt az árfolyamrendszer minden egyes lényegi eleméről. Meggyőződésem szerint a kormány visel felelősséget Magyarország gazdaságának egész fejlődése, a magyar jövő iránt, ebből következően meg kell adni a kormánynak azt a lehetőséget, hogy ezt a döntést a kormány hozhassa meg.
Én nem kívánok a felügyelőbizottsággal kapcsolatos kérdésekben igazándiból véleményt formálni, csak emlékeztetnék mindenkit, hogy nehogy meglepődjön bárki jelenleg ellenzéki oldalon: annak idején a nemzeti banki törvény módosításánál mi pontosan elmondtuk, hogy miért szükséges, miért célszerű, sőt ilyen törvényjavaslat beterjesztésre került, és azt gondolom, hogy okszerű és célszerű ez a javaslat a mostani törvényjavaslat beterjesztésénél is.
És végezetül: amikor Varga Mihály arról beszél, hogy mi emeljük a benzinnek az árát, akkor megint nem mond valóságosat. Itt van előttem az a törvény, amelyben Orbán Viktor kormánya beterjesztésére az akkori Fidesz-MDF parlamenti többség szavazta meg a 2000. évi CXXXIII. törvényben azt a szabályozást, aminek eredményeképpen a jövedéki adó változásával 2002. július 1-jétől változik a benzin ára. Ezt ne a mi kormányunknak tulajdonítsák, ne a mi parlamenti többségünknek, hanem önöknek, akik annak idején ezt a törvényt elfogadták - mi ezt a törvényt nem szavaztuk meg.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi