ECSŐDI LÁSZLÓ

Full text search

ECSŐDI LÁSZLÓ
ECSŐDI LÁSZLÓ, az önkormányzati bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság 2002. június 17-én tárgyalta a 2001-2002. évi költségvetésről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény módosításának általános vitára való alkalmasságát.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány száznapos programjának végrehajtását szolgálja az előttünk álló intézkedéscsomag, első helyen néhány kiegészítő törvénnyel együtt. A száznapos törvénycsomag 218 milliárd forintba kerül, bruttó számítással. Ha a belső átcsoportosításokat, illetve visszatérülő bevételeket, járulékokat, adóbevételeket is figyelembe vesszük, akkor nettó 160 milliárd forintos csomagról kell majd döntenie az Országgyűlésnek.
A legnagyobb összegű intézkedés a közalkalmazottak 50 százalékos illetményemeléséhez kapcsolódik, ez bruttó 92 milliárd forint. A nyugdíjak, illetve a nyugdíjszerű központi ellátások 19 ezer forintos kiegészítése 59,9, vagyis majdnem 60 milliárd forintot tesz ki. Az ésszerűség azt diktálja, hogy egyidejűleg lépjen be a közalkalmazottak béremelésével, ezért itt már az a javaslat van, hogy a minimálbér adómentessége is szeptember 1-jétől legyen érvényes. Az egyhavi családipótlék-többlet iskolakezdési támogatásként 11 milliárd forintba kerül. További tételek is szerepelnek még: a tévé üzemben tartási díjának megszüntetése vagy az Országimázs Központnál felszabaduló 4,7 milliárd forint átcsoportosítása az önkormányzatok részére, amelyek az ingyenes gyermekétkeztetést tudják bővíteni.
Az önkormányzatok érintettek feladatban, juttatásokban ebben a törvénycsomagban, hiszen a közalkalmazottak béremelésének 60 százaléka önkormányzati körben valósul meg, és az imént említett gyermekélelmezés bővítése is közvetlen feladat, illetve lehetőség az önkormányzatok számára. Természetesen a minimálbér adómentessége is kétharmad részben az önkormányzatoknál alkalmazottakat, közalkalmazottakat érinti elsősorban.
Természetesen a bizottságot érdekelte, hogy a szóban forgó törvénycsomag megterheli-e az önkormányzatok költségvetését. A vita során kiderült, hogy a Medgyessy-kormány szakít elődje gyakorlatával: a béremelés értékét teljes mértékben eljuttatja az önkormányzatokhoz, címzett formában, így azt másra nem használhatják. Ugyanakkor a finanszírozást nemcsak az önkormányzatok, hanem az egyházi és alapítványi intézmények is megkapják száz százalékban, továbbá a kormány fedezetet biztosít a túlórák és a helyettesítések finanszírozására is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A most tárgyalt törvénycsomag több mint négymillió embert érint kedvezően. Ha csak a közoktatás területét nézzük, Eötvös József óta nem volt ilyen mértékű béremelés a pedagógusok részére. (Moraj a Fidesz soraiban.)
Az egész intézkedéscsomag lényege, hogy a családok anyagi helyzetét több oldalról is javítsa, akár az 50 százalékos béremelés, a minimálbér adómentessége, az egyszeri nyugdíjjuttatás, akár a családi pótlék emelkedése alapján.
A fentiek alapján a bizottság többsége 12 igen, 9 nem szavazattal a törvényt általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi