IMRE ZSOLT

Full text search

IMRE ZSOLT
IMRE ZSOLT, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális és családügyi bizottság ülésén kisebbségi állásfoglalás is született.
A bizottsági ülés kezdetén ügyrendi vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a költségvetésről szóló törvénymódosítás általános vitára való alkalmasságának megtárgyalását egyáltalán fölvegye-e a napirendjére a bizottság. Mi, ellenzéki képviselők ugyanis azt kifogásoltuk, hogy az anyagot az előző nap kaptuk kézhez, és nem állt rendelkezésünkre elég idő kellő mélységű tanulmányozására. Felhívtuk tisztelt kormánypárti képviselőtársaink figyelmét, hogy tekintettel a törvénymódosító javaslat súlyára, amely több mint tíz törvényt érint és bruttó 218 milliárd forint elosztására tesz javaslatot, az ellenzék véleményének figyelembevétele nagyobb felelősséget igényelt volna a kormányoldalról.
A vita tartalmi részében, amellett, hogy a program néhány koncepcionális elemével egyetértettünk, aggályunkat és kétségeinket fejeztük ki több intézkedéssel kapcsolatban.
Először is azzal, hogy vajon mivégre szolgált az a politikai színjáték, amelynek heteken keresztül tanúi lehettünk, és amely arról szólt, hogy milyen nehéz gazdasági helyzetet örökölt az új kormány, a távozók minden létező kasszát kiürítettek. Ezzel szemben most, mint égből hulló mannát, a pénzügyminiszter úrnak sikerült mégis több mint 300 milliárd forintot elővarázsolni a ládafiából, amely fedezi a száznapos program teljesítéséhez szükséges forrást.
El kell azonban mondani, hogy ez az összeg csak háromhavi kihatást jelent, ha egész évre vetítjük, akkor minimálisan ennek a négyszeresével kell számolni, azaz közel 900 milliárd forintba kerül majd éves szinten csak ennek a programnak a továbbvitele. Véleményünk szerint a programban prognosztizált magasabb bérkiáramlás vélhetően magasabb többletfogyasztást fog eredményezni, amelyet még a fogyasztáshoz kapcsolt termékek jövedéki adójának emelésével is megfejelnek. Mindez egyenes arányban fogja az inflációt megemelni, az infláció emelkedése pedig mindezzel arányosan fogja elértékteleníteni a kormány által nyújtott összes kedvezményes juttatást.
Ez a költségvetési törvénycsomag véleményünk szerint több, időnként a valósággal egymásnak feszülő, kampányízű látszatintézkedési csomagot tartalmaz. A Medgyessy-kormány a száznapos program teljesítéséhez 70 milliárd forintot tesz félre a költségvetési tartalékban magának, ezzel szemben összességében csak 11 milliárdot költ a családokra.
A szocialista kormány szerint az elmúlt években növekedett a gyermekszegénység, a családok többsége számára komoly szegénységi kockázatot jelent a gyermekvállalás. Ebben - véleményük szerint - szerepet játszott a családi pótlék befagyasztása, ezért a törvényjavaslat szerint ez a tétel szeptember 1-jétől 20 százalékkal emelkedik. Hát feltettük a költői kérdést, hogy ez az egygyermekes családok esetén nem több, mint 760 forintos emelés, vagy pedig a polgári kormány által javasolt 4200 forint összegű kiegészítő családi pótlék megduplázása jelent-e nagyobb segítséget a rászoruló családok számára.
A nyugdíjasoknak juttatandó egyszeri 19 ezer forint a nyugdíjalapba való beépítés nélkül csak egynyári ajándékként aposztrofálható.
De hasonló problémát vet fel az új közalkalmazotti bértábla bevezetése is, ahol a magasabb képzettségűek fizetési osztályaiban általában nagyobb az illetményemelés, mint az alacsonyabb képzettségűek körében. Fontos tudni azonban, hogy az átlagosan 50 százalékos emelés csak az alapbérre vonatkozik, a különböző pótlékok változatlanul maradnak, ezért a közalkalmazottak folyószámláján nem lesz 50 százalékkal több pénz. A kormány béremelési szándéka mindenképpen értékelendő, de le kell szögezni, hogy a pedagógusok és egészségügyiek számára a választási kampányban beígért 50 százalékos béremelés nem teljesül.
És végül: aggodalmunkat fejeztük ki amiatt, hogy a program nem tartalmaz a gazdaságélénkítéssel kapcsolatban semmiféle pozitív irányú javaslatot, nem derül ki belőle, hogy mi lesz a Széchenyi-terv további sorsa, nem tudni, hogy a kis- és középvállalkozások segítése, támogatása, amely a polgári kormány intézkedései között kiemelt prioritást kapott, milyen további sorsra jut. Továbbá nem látjuk reálisnak azokat a terveket, amelyek bevételi oldalon megalapoznák ennek a programnak a sikeres végrehajtását, úgy, hogy az ne járjon máshonnan, más területről való elvonással.
A fenti érvekre való tekintettel a Fidesz és az MDF képviselői a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát nem támogatták, a szavazás során tartózkodtak.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi