KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A bizottságunkban meglehetősen heves vita folyt e törvénymódosítás napirendjén. A többségi véleményt azzal szeretném kezdeni, hogy igazából három olyan témakör volt, amely említést érdemel; ezek a társadalombiztosítási alapokkal, illetve a személyi jövedelemadóval, valamint a családtámogatással függenek össze.
A társadalombiztosítási alapok tárgykörébe tartozóan a módosítás tartalmazza az egyszeri nyugdíj-kiegészítés mértékét, amelyet az MSZP választási ígérete is - ha úgy tetszik - megfogalmazott. Akkor mi 52 milliárd forintról beszéltünk, amelyet szerettünk volna, illetve vissza fogunk juttatni a nyugdíjasoknak. Nyugdíjasszervezetek kérésére ez az 52 milliárd forint kiegészült több mint 7 milliárd forinttal, ugyanis a nyugdíjszerű ellátások kategóriájába tartozó juttatásokat is szeretnénk bevonni ebbe a kategóriába, így közel 60 milliárdos lesz az a juttatás, amelyet a Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége szeretne a nyugdíjasoknak megadni.
Az előző bizottsági ülésen a Fidesznek volt egy módosító indítványa, amely arról szólt, hogy ezt a kiegészítést ne kiegészítés formájában adjuk a nyugdíjasoknak, ugyanakkor mi figyelmeztettük őket - a tegnapi nap folyamán erről szó is volt itt a tisztelt Házban -, hogy túlterjeszkedőnek tartjuk ezt a kezdeményezést, és elutasításra is került.
A másik a személyi jövedelemadóval kapcsolatos. Ahogy itt már néhány bizottsági előadó megfogalmazta, mi szeretnénk erősíteni azt a középosztályt, amelynek egy nagyon jelentős része lecsúszóban volt az elmúlt években, elsősorban azért, hogy a munkavégzés fontosságát hangsúlyozzuk, nem feltétlenül az adókedvezményeken keresztül, de itt megjegyezni kívántuk, hogy két területen tesz lépéseket a kormány. Az egyik a gazdasági ösztönzés: ide azok a kedvezmények tartoznak, amelyek bizonyos magatartásmódokra, például a befektetésekre, a kiegészítő biztosításokra, a kiegészítő nyugdíj- és egészségbiztosításokra ösztönöznek. A másik a kompenzáció, amely a társadalom által elismert tevékenységeket "jutalmazza" - ilyenek a lakásépítés támogatása, a gyermekneveléshez kapcsolódó támogatások. A munkára való ösztönzés kapcsán mint társadalmi értéket szeretnénk preferálni, és ez a száznapos programunkban a minimálbér szeptember 1-jétől való adómentességét jelentette vagy jelenti.
A családtámogatások kapcsán az MSZP hangsúlyozta, hogy számára minden család fontos, minden gyermek egyformán fontos. A szocialisták a gyermeket vállaló családok életkörülményein akarnak javítani, így a családtámogatási rendszerünk célja egyfelől a meglévő egyenlőtlenségek mérséklése, a szegénység enyhítése, valamint a gyermeket nevelők anyagi terheinek csökkentéséhez való hozzájárulás.
Ebből adódóan a családi pótlék rendszerén úgy kívánunk változtatni egyrészről, hogy az évek óta stagnáló családi pótlék mértékét szeretnénk emelni. A másik nagyon fontos dolog, amely az iskolás gyermekeket nevelő családok segítését teszi lehetővé: a tanévkezdést megelőzően a családi pótlék duplájának kifizetése, hogy ilyen formában járuljunk hozzá a beiskolázásra kerülők anyagi segítéséhez. A harmadik terület, amelyet itt már említettek, azt hiszem, a foglalkoztatási bizottság kapcsán, hogy az igazán szegény családok esetében nagyon nagy problémát jelent a gyermekek étkeztetése. Mi üdvözlendőnek tartjuk, hogy az Országimázs Központ által eddig elherdált pénzek egy jelentős részét, konkrétan az összeset a jövőben gyermekétkeztetésre kívánja fordítani a kormány.
Az általános vitára való alkalmasságot a bizottság támogatta, és kérem, hogy az Országgyűlés is ezt tegye. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(11.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi