KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR, a számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki bizottság a Számvevőszék tárgyalótermében megtartott kihelyezett ülésén értékelte ezt a törvényjavaslatot. A vitáról alapvetően az mondható el, hogy az két szakaszban bonyolódott. Egyrészt értékeltük a Számvevőszék tevékenységét befolyásoló módosító javaslatokat, másrészt viszont jelentős vita alakult ki, ugyanúgy, mint más bizottságokban is, a Nemzeti Bankról szóló törvénnyel kapcsolatos módosításokról.
Bevezetésként el kell mondanom, hogy a Számvevőszék elnöke beszámolt arról, hogy bár a kormányzatnak a Számvevőszékkel kapcsolatban ilyen kötelezettsége nincs, a pénzügyminiszter úr részletesen tájékoztatta a Számvevőszék elnökét a tervezett változtatásokról, amelyekkel a Számvevőszék alapvetően egyetértett. A bizottság e tekintetben is egységes véleményt alakított ki azzal kapcsolatban, hogy a változtatási javaslatok teljes mértékben összhangban vannak a jelenlegi törvényi szabályozásokkal, valamint a Számvevőszék elnökének nyilatkozata alapján a javaslatok szakmailag is elfogadhatóak, illetve a változtatások nem jelentenek olyan jellegű problémát a Számvevőszék működésében, amelyet a jelenlegi keretek között ne tudnának megoldani.
A jegybanktörvénnyel kapcsolatban e bizottságban is - mint ahogy azt már említettem - jelentős vita alakult ki. Itt szeretném tájékoztatni a képviselőtársaimat arról, hogy a Számvevőszék elnöke beszámolt arról, hogy véleménye szerint egy jelentős félreértés alakult ki a korábbi jegybanktörvény módosítását követően a tekintetben, hogy a megszüntetett felügyelőbizottság szerepét a Számvevőszék vette volna át. Az elnök úr tájékoztatta a bizottságot arról, hogy a Számvevőszék tevékenységét a vonatkozó, illetve kapcsolódó jogszabályok szabályozzák, és ezek megfelelő utasításokat adnak arra vonatkozóan, hogy a Számvevőszéknek milyen hatásköre van a jegybank ellenőrzésében.
Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a törvénymódosítás kapcsán vannak olyan területek a jegybank működésében, amelyeket jelenleg senki semmilyen formában nem ellenőriz. Így érthető a jegybank elnökének nyilatkozata a tekintetben, hogy nem ért egyet ezzel a változtatással, hiszen létrejön egy olyan testület, amely - meg kell jegyezni, hogy a korábbi időszakban már működött, és körülbelül másfél évvel ezelőtt történt a megszüntetése - ezeket a területeket is ellenőrizné, és nem kapna a jegybank elnöke szabad kezet ezeken a területeken.
Nem igaz az az állítás sem, hogy itt valamiféle ellentmondás lenne az EU vonatkozó jogszabályaival, hiszen nincsen egységes gyakorlat az Európai Unióban sem; egyes országokban van felügyelőbizottság a nemzeti banknál, más országokban viszont nincs.
Az is egyértelművé vált, hogy a jelenlegi szabályozás pontosítja a Számvevőszéknek a jegybank ellenőrzésével kapcsolatos feladatköreit. Tehát e tekintetben is egyértelműbbé és világosabbá válik a szabályozás.
Mindezekre tekintettel a bizottság többsége 6:4 arányú szavazással a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi