PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a Magyar Köztársaság 2001-2002. évi költségvetéséről szóló T/214. számú törvényjavaslatot június 12-ei ülésén 12:9 arányban általános vitára alkalmasnak tartotta.
A bizottság a vita során elsősorban két törvénymódosítást tárgyalt kiemelten: a termőföldre, illetve a jövedéki törvény módosítására vonatkozókat. A többségi véleményt megfogalmazó kormánypárti képviselők igen kedvezőnek ítélték, hogy a kormány az első száz napra meghirdetett programjában kiemelt helyet adott mindkét törvénymódosításnak. Itt szeretném megemlíteni, hogy a szociális támogatások igen kedvező hatást váltanak ki a magyar vidéken, és ezzel az ellenzéki képviselők is egyetértettek.
A vitában a termőföldtörvény módosításával kapcsolatban a kormányoldal az alábbiakat tartotta fontosnak, melyből néhány fontos elemet szeretnék kiemelni. Nagy hangsúlyt kapott az a tény, hogy a törvénymódosítás nem teszi lehetővé sem a külföldi magán-, jogi, sem a hazai jogi személyek földtulajdonlását. A módosítás a földből élők, a földdel gazdálkodók, vállalkozók, társas gazdálkodók, családi gazdaságok földtulajdonlását, földhasználatát kívánja elősegíteni.
A földtulajdonlás esetén fontosnak ítélték, hogy az elővásárlási sorrendnél első helyen áll a föld használója, így a gazdálkodó szervezetek, szövetkezetek, társas gazdaságok helyben lakó, természetes személy tagjai, részvényesei, de továbbra is előnyt élveznek a helyben lakó családi vállalkozók, őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók. Mindez távlatos lehetőséget nyit a fejlesztések, beruházások előtt, növeli a vállalkozások biztonságát.
A másik fontos mozzanata a tervezetnek a haszonbérlet kérdése. Ez annál is fontosabb, mivel Magyarországon a gazdálkodók mintegy 60 százaléka bérelt földön gazdálkodik, így a haszonbérlet intézményének stabilitása kiszámíthatóságot, versenyképességet eredményezhet. Ezt szolgálja a húszéves időtartamú földbérlet is.
Nagyon lényeges eleme a tervezetnek a földcserék elősegítése azáltal, hogy az nem minősül alhaszonbérletnek. Enélkül, valamint a birtokösszevonás adó- és illetékmentességgel is támogatott intézménye nélkül a jövőben ellehetetlenülhet a vetőmagtermesztés, valamint az állattartó telepek takarmánnyal való ellátása. Tehát a hatékony földhasználatot segíti a módosítás.
Kedvezőnek ítélte a többség, hogy a miniszter úr az úgynevezett földkérdésről széles körű érdekegyeztető tárgyalást tartott a parlamenti pártokkal, valamint 31 civil szervezettel is.
A jövedékiadó-törvény módosítása valójában a szakmai szervezet, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatain alapul. A módosítások a szőlőtermelők érdekében egyszerűsítéseket, könnyítéseket tartalmaznak anélkül, hogy a jövedéki rendszer zártsága, a jövedéki ellenőrizhetőség csorbát szenvedne. Elhangzott, hogy ennek ellenére a közeljövőben szükség van a szőlő-bor ágazatot érintő valamennyi jogszabály komplex áttekintésére és szükség szerinti módosítására.
Néhány konkrét véleményt szeretnék említeni. Kedvező, hogy a borkísérő okmányt a szőlőtermesztőknek nem kell kiállítani. A kis adóraktárak esetében készletelszámolást a jövőben évente két alkalommal, szüret előtt és szüret után kell elkészíteni. További egyszerűsítés a kistermelők esetében az, hogy míg eddig negyedévente készítettek adóbevallást, a módosítást követően évente csak egyszer kell ezt megtenni. A zárjegy eltörlése, módosítása is kedvező, hiszen nagyon sok költségbe került a bortermelőknek.
Természetesen a többségben lévők is jelezték, hogy a törvénytervezet is módosításra szorul, hogy hasznosabbá és jobban alkalmazhatóvá váljon.
Végezetül a mezőgazdasági bizottság többsége a T/214. számú törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja, illetve azt elfogadásra ajánlja a tisztelt Háznak.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi