TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési és az alkotmányügyi bizottsághoz hasonlóan a gazdasági bizottságban is élénk vita folyt a 2000. évi CXXXIII. számú törvény módosításáról beterjesztett törvényjavaslatról. A törvényjavaslat lényege - és ez a bizottsági ülésen hangsúlyozásra került -, és alapvetően azért terjesztette be a kormány, mert ebben kívánja rendezni a meghirdetett vállalásait.
A törvényjavaslat nettó pénzügyi kihatása 160,3 milliárd forint. Ellenzéki képviselőtársaim igen élénk érdeklődést tanúsítottak az iránt, hogy miből teremthető elő ez a fedezet. Nos, ezekre a kérdésekre válaszolva úgy ítéljük meg, hogy ennek fedezetéül a gazdasági növekedés ütemének a gyorsulása, a gazdálkodó szervezetek, így a pénzügyi társaságok nagyobb teljesítménye és ezáltal befizetései, a fogyasztáshoz kapcsolt adók előirányzatnál nagyobb bevételei - hiszen azok a rétegek, akiket ez a törvényjavaslat kedvezően érint, várhatóan fogyasztásra fogják elkölteni megnövekedett bevételeiket -, ezenkívül a vám- és importbefizetések, valamint az átlagos vámtételek kedvező alakulása és bevételi többlete szolgálhat.
A gazdasági bizottság ülésén vita alakult ki a költségvetési törvénnyel együtt 12 törvény módosításáról szóló, annak csomagban történt beterjesztéséről és tárgyalásáról szóló módszerrel kapcsolatban. Emlékeztetem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az előző kormánytól sem volt idegen ez a gyakorlat, hiszen költségvetési törvényben rendelkezett valóban oda nem illő dolgokról is. Csak utalnék arra, hogy még a béranyáról is ebben a törvényjavaslat-csomagban tárgyaltunk annak idején, sőt a költségvetés zárszámadásában is terjesztettek elő törvényjavaslatokat. Valóban talán elegánsabb lett volna külön törvényekben rendelkezni ezekről, de az időtényező ezt mindenképpen indokolttá teszi.
A beterjesztett törvényjavaslat több elemével, annak a társadalomra gyakorolt kedvező hatásaival számolva ellenzéki képviselőtársaimnak is meglehetős nehézséget okozott vitába szállni, sőt támogatásukról is biztosítottak egyes elemekben. Nehéz vitatkozni azzal, hogy pozitív eleme a javaslatnak a nyugdíj és a nyugdíjszerű szociális ellátások egyszeri kiegészítése, a közalkalmazottak 50 százalékos fizetésemelése, a bértábla, a bértorlódás széthúzására tett javaslat, a családi pótlék emelése, a főiskolások és egyetemi hallgatók 30 százalékos ösztöndíjemelése, a minimálbér adómentessé tétele vagy a jövedéki törvény szőlőtermelőket érintő kedvező változása, hiszen nagyon jól emlékeznek a képviselőtársaim, hogy szinte havonta és negyedévente módosítottuk a jövedéki törvény ez irányú passzusait.
Módosít még a törvényjavaslat olyan törvényeket, melyek megoldása a kormányváltással, illetve a minisztériumok feladat- és hatáskörének megváltozásával, a vagyongazdálkodással, illetve a földtörvény módosításával függ össze. Terjedelmes vita a javaslat e két utóbbi elemével összefüggésben alakult ki. Az állami vagyon kezelésével kapcsolatban kérdésként merült fel többek között, hogy a Posta miért kerül az ÁPV Rt. hatáskörébe. Úgy gondoljuk, hogy amikor a kormány nyílt, tiszta gazdaságpolitikát és számonkérhetőséget hirdetett, többek között ez a javaslat is ezt a célt hivatott deklarálni. Nos, valamennyien tudjuk, hogy milyen események zajlottak le a Postánál az elmúlt négy évben, szimbiózisban a Magyar Fejlesztési Bankkal, ezért mindenképpen szükségesnek és indokoltnak tartjuk, és nagyon határozott véleményünk, hogy ez az ÁPV Rt. kezelésébe kerüljön, ugyanis nyilvánossá akarjuk tenni azokat a folyamatokat, amelyek mind a Magyar Fejlesztési Banknál, mind a hozzárendelt cégeknél, így a Postánál is lezajlottak.
A földtörvény módosításával kapcsolatban az a határozott véleményünk, hogy a törvénymódosítás nemhogy lazítja, hanem szigorítja a föld adásvételével és használatával kapcsolatos szabályokat, de kitágítja azt a kört, aki magánszemélyként, a föld művelésében érdekelt emberként szeretne földet szerezni. Annak, aki úgy véli, hogy a vidéki birtokokat tőkeerős vállalkozók felvásárolják, az elmúlt hetekben vagy hónapokban meghirdetett földértékesítési folyamatoknál kellett volna szólnia.
A vita végeredményeként a gazdasági bizottság 15 igen és 10 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak javasolja a tisztelt Háznak a törvényjavaslat tárgyalását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi