DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Bejelentem, hogy törvénymódosítást kezdeményezek, és kérem sürgős, rendkívüli eljárás alkalmazását, ami arról szól, hogy a III/III-as belügyminisztériumi ügyosztály teljes névsorát hozzuk nyilvánosságra (Közbekiáltás a kormánypárti oldalon: Úgy van! - Taps.), függetlenül attól, hogy a politika részesei-e az illetők ma vagy sem.
Javasolom továbbá, ez a törvénymódosítás tartalmazza azt is, hogy a hírszerzés, kémelhárítás, katonai elhárítás terén azokat az anyagokat, amelyek a személyekkel foglalkoznak, tegyük kutathatóvá; a Történeti Hivatal szaklevéltárként működjön a jövőben. (Taps a kormánypártok soraiban.) Javasolom, hogy ezt a teljes névsort a közéleti szereplők esetében legyen kötelező nyilvánosságra hozni. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Célom tiszta helyzetet teremteni a régi, '90 előtti titkosszolgálatok kérdésében, hogy ne lehessen politikai célokra felhasználni a tényeket, hogy mindenki vállalja a múltját; mindenki vállalja a múltját, hogy azután a jövővel foglalkozhasson az ország. (Arnóth Sándor: Derék dolog!) Az előző 12 évben - ezt önök jól tudják - ezeket sokszor politikai zsarolásra használták, és próbálják ma is erre használni.
Ezért végre tiszta viszonyok kellenek, és ilyen szempontból elismerésemet kell kifejezzem az SZDSZ felé, amely már korábban kezdeményezte ezt a lépést. (Taps az MSZP soraiban.) Támogatom.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tegnap világossá tettem, és erre felhatalmazást kaptam tegnap este a belügyminisztertől mint titokgazdától, hogy elmondjam: a Pénzügyminisztériumban 1977 és 1982 között a nemzetközi pénzügyek területén dolgozván, kémelhárító tisztként öt évig segítettem azt, hogy idegen hírszerzők ne jussanak magyar titkokhoz, ne akadályozhassák meg IMF-csatlakozásunkat. (Taps az MSZP soraiban.)
(9.10)
Feladatom az volt, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz történő csatlakozás előkészítésében működjek közre, és annak lebonyolításának zavartalanságát tudjam biztosítani. (Arnóth Sándor: Ügynök vagy vagy nem?) Ezt sikeresen megvalósítottuk, és ezek után ezt a tevékenységet megszüntettem. A lényeget a sajtónak a múlt évben több interjúban elmondtam, ezek megtekinthetők.
Szeretném hangsúlyozni: a kémelhárító nem ügynök, nem besúgó. A kémelhárítás és hírszerzés ősi mesterségek, és a haza védelmét szolgálják. (Derültség, közbeszólások a Fidesz és az MDF soraiban. - Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.) Én is ezt tettem.
Végül, hogy az urakat is megnyugtassam, engedjék meg, hogy idézzem egyik nem kedvenc újságom nem kedvenc interjúalanyának nyilatkozatát. A Magyar Nemzetről van szó, és Kövér Lászlóról van szó. Nos, a Magyar Nemzet 1999. március 20-ai számában Kövér László egy kémügy kapcsán, a Belovai-ügy kapcsán a következő nyilatkozatot tette, és kivételesen egyetértek vele. Azt mondta: "Vannak olyan nemzeti alapérdekek, normák, amelyek túlélnek minden rendszerváltozást. Így ha jogfolytonosnak tartjuk az egymás után következő kormányokat, akkor bizonyos államellenes cselekedetekre - lásd hírszerzés - sohasem adható hivatalos bocsánat." Ez a Belovai-ügy kapcsán '99 márciusában a Magyar Nemzetben jelent meg.
Kérem szépen, igaz, igaza van Kövér képviselő úrnak, igaza volt akkor, amikor ezt mondta, ebből következően igaza van azoknak, akik azt állítják, hogy az a fajta tevékenység, amit kémelhárítás címen Magyarországon bármilyen időszakban is végzett az az apparátus, aki ezt csinálta, a haza érdekét szolgálta. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Végül, hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy nagyon röviden kitérjek egy mondattal a Magyar Nemzet legújabb cikkére. Hamisítvány, és hadd meséljem el önöknek (Zaj. - Arnóth Sándor: Idő!), hogy napok óta megkaptam, sőt hónapok óta a kezemben van egy faxon az a szöveg, amit a Magyar Nemzet itt lehozott. Vártam. Kíváncsi voltam, vajon lehozzák-e. Kíváncsi voltam arra, hogy vajon az a tisztességes, egyébként az önök sorából származó személy, aki ezt a kezembe adta, elmondja-e vajon önöknek, hogy ez hamisítvány. Nos, én most elmondom. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.) És hadd mondjam: szégyellhetik magukat azok, akik hamisítanak, akik rágalmaznak, és akiknek semmi sem drága, hogy az országot zavarban, zűrzavarban tartsák, és hogy ebből esetleg a zavarosban halásszanak.
Én szeretném itt kijelenteni: a kormány a programját végigcsinálja, a száznapos programot teljesíteni fogjuk, és mindazokat a lépéseket megvalósítjuk, amelyeket az emberek várnak. Elhatározott szándékom.
Köszönöm, elnök asszony. (Nagy taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi