TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valami zavar támadhatott, hiszen a gazdasági bizottság ülésén megtárgyalta egy napirendi pont keretében a földbirtok-politikai irányelvekről szóló határozati javaslatot, és a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítására beterjesztett törvényjavaslatot.
A kormánypárti képviselők által támogatott javaslatok célja, hogy a földalap működésének jobban kell garantálni a jövőben minden - hangsúlyozom, minden - hazai, a föld műveléséből élő, mezőgazdasággal foglalkozó, abból élő személy biztonságát. Szükséges, hogy egyfajta kiegyenlítettség jöjjön létre, tehát egyes termelői rétegek, a gazdasági élet egyes szereplői másokkal szemben ne kerülhessenek abszolút kivételezett vagy hátrányos helyzetbe, és stabilitás kell hogy érvényesüljön úgy, hogy közben a szabályozás járuljon hozzá helyzetük, pozícióik megerősítéséhez.
A másik, általunk támogatott és megfogalmazott lényeges cél, hogy a Nemzeti Földalap működése társadalmi kontroll mellett történjék, emellett az Országgyűlés és a társadalom ellenőrző szerepe is erőteljesebbé váljon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megszokhattuk már, hogy ha a földtörvényt érintő kérdésekről van szó, vagy egyáltalán az agrárgazdaságot érintő kérdésekről vagy törvénykezésről, az mindig élénk, indulatoktól és érzelmektől sem mentes politikai vita tárgya lesz. Így történik ez rendszeresen a gazdasági bizottságban is.
Ellenzéki képviselőtársaim már a vita elején jelezték, hogy semmiképpen nem tudnak azonosulni és egyetérteni a beterjesztett javaslatokkal, egyrészt azért, mert nincs gyakorlati tapasztalat a Nemzeti Földalap működésével kapcsolatban, másrészt azért, mert nincs tisztázva a védett és védelemre tervezett területek köre a nemzeti földvagyonban - és még számos egyéb kérdésben is folyamatos vitáink vannak.
Nos, mi úgy ítéltük meg, hogy folyamatában tekintve mindenképpen előrelépés a beterjesztett javaslat abban az értelemben, hogy az előző év végén úgy született meg a Nemzeti Földalapról, a családi gazdaságokról szóló törvény és a földtörvény módosítása, hogy előtte a kormány egyáltalán nem nyújtotta be a földpolitikai irányelvekről szóló javaslatait.
Igaz, hogy a Nemzeti Földalap működésében nincsenek tapasztalataink, de úgy ítéltük meg, hogy ez nem is olyan nagy baj. Az előjelek alapján mindenképpen szükséges, hogy a földalap kezelésében lévő, illetve az oda felkínált földek hasznosításáról a közvélemény átlátható módon tudjon tájékozódni, a pályáztatás nyilvános legyen, és ez társadalmi kontroll mellett valósuljon meg.
Úgy véljük, hogy ezt a célt jól biztosítja e törvényjavaslat a birtokhasznosítási tanácsok létrehozásával, ugyanakkor célszerűnek ítéljük meg, hogy a helyi önkormányzatok bevonására is sor kerüljön.
A természetvédelmi oltalom alatt álló területek hovatartozása kapcsán a környezetvédelmi és mezőgazdasági szempontok sok éve tartó ütközése az, ami indokolttá teszi, hogy egy minden részletre kiterjedő egyeztetési és egyetértési folyamat után szülessen döntés e területek hovatartozását illetően.
Hiányként szeretnénk jelezni, hogy a földhasznosítást illetően szankciók alkalmazásáról e törvényjavaslat nem szól. Amennyiben a földhasználó nem szakszerűen, okszerűen végzi a tevékenységét, akkor a Nemzeti Földalapból az e törvényben vázolt keretek között földhöz jutó gazdálkodók irányában a jövőben mindenképpen szükségesnek érezzük azt, hogy ezek a szankciók beépítésre kerüljenek.
Mindezen vita lefolytatása után a bizottság 15:13 arányban általános vitára alkalmasnak ítélte a beterjesztett két javaslatot.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi