BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Én a hozzászólásomban utaltam arra, hogy a 2003-as költségvetésben az előcsatlakozási források optimális igénybevételére rugalmasságot biztosít a költségvetés szövege, a minisztériumok átcsoportosíthatnak, mint ahogy ezt korábban is megtették.
Én úgy emlékszem, hogy Baráth Etele, aki most államtitkár lett, illetve aki a PHARE-, ISPA- és SAPARD-ügyekkel is foglalkozott, úgy minősítette korábban Boros Imre tárca nélküli miniszter tevékenységét és a minisztérium tevékenységét, hogy kiemelkedő volt, hiszen az előző időszaknak a lemaradásait is sikerült visszanyerni. De nem szabad ezt négyévente parcellázni, négy évekre bontani, hiszen ez egy folyamat: amit az egyik kormány megtehet, azt tegye meg - én erről beszélek. Én úgy gondolom, hogy a polgári kormány optimális mértékben igénybe vette mindegyik keretet, sajnos, a központi SAPARD akkreditálása nem járt sikerrel, és ennek a SAPARD-nak az igénybevétele, az előző időszaké is, tehát 2000. évi is, a mostanira vár.
Én arról beszéltem - és fontosnak tartom, hogy az államtitkár úr is megértse -, hogy előre látható módon hatszorosára, hétszeresére növekszik az igénybe vehető forrásoknak az összege, és ezt 2004-től kezdődően, sajnos, nem tudjuk megtenni abban az esetben, hogyha erre a 2003-as költségvetés nem adja meg a lehetőséget. Az önkormányzatok, mint a partnerség egyik pillére, nem rendelkeznek majd olyan önrésszel, ami ezt lehetővé tenné, továbbá nem áll rendelkezésre elegendő számú projekt, terv, megvalósíthatósági tanulmány, a pénzügyi tervvel megáldott vállalkozók, gazdák és önkormányzatok részére készített vagy saját maguk által elkészített terv. Ez baj.
Lehet visszafelé mutogatni - ez nem igaz -, azonban fontos lenne, hogy ebben a költségvetésben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mindent megadjon a parlament és a kormány, hogy ezek a lehetőségek és felelősségek teljesüljenek. Én erről beszéltem. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi