BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszterelnökség fejezetének egy mostohafiáról szeretnék néhány szót mondani: ez pedig a turizmus területe. Mindannyian emlékszünk még, hogy a tavaszi kampány során a Magyar Szocialista Párt zászlóshajójának egyik éke volt a magyar turizmus területe. Önálló minisztériumot, majd később már csak egy önálló államtitkárságot kívántak adni ennek a területnek. Mindazok, akik ezen a területen dolgoztak, mindannyian, akik az előző négy évben ezért a területért küzdöttünk, nagy örömmel vettük azt, amikor a kormányalakítást követően a miniszterelnökségen belül létrejött a turisztikai államtitkárság, Pál Béla államtitkár úr vezérletével.
Kiss Elemér miniszter úr még a bizottsági meghallgatás során határozott kiállást mutatott a szakterület mellett.
(15.50)
Kiemelte, hogy véleményük szerint a turizmus a magyar gazdaság meghatározó ágazata, mindent meg kell tennie a szocialista-szabad demokrata kormánynak a turisztika területeinek további fejlesztéséért. Ígéri azt innen miniszterként mindazon képviselők és mindazon vállalkozók, gazdasági társaságok részére, akik a turizmus területén dolgoznak, hogy minimum reálértéken megőrzi a turisztikai támogatásokat, tehát magyarul a turisztikai célelőirányzat összege a 2003. évben reálértéken meg kell őrizze azt a közel 30 milliárdos értéket, amelyet ebben az évben elér.
Aztán jöttek a vészjósló jelek, amikor Csillag István gazdasági miniszter egyre több nyilatkozatában úgy fogalmazott, miszerint a turizmus egy olyan terület, ami a saját lábán is megáll, semmi szükség rá, hogy állami támogatást is élvezzen, nincs szükség rá, hogy a Széchenyi-terv oly sikeres pályázatait a szociálliberális kormányzat a 2003. évben folytassa. Az a megindult folyamat, amely évtizedekre visszamenően a legnagyobb lendületet adta a szakmának 2001-ben és 2002-ben, azok a támogatási rendszerek, amelyek a Széchenyi-terv keretében elérhetővé váltak a turizmusban dolgozó magánvállalkozások, önkormányzatok, illetve gazdasági társaságok számára, az a siker, amely minden 1 forintos támogatás mellé közel 4 forintos működő tőke bevonását tette lehetővé, az sajnos elakadni látszik, sőt komoly visszafejlesztésre van ítélve.
Nézzük meg a költségvetést! Ha az idei tényszámokat nézzük, több mint 28 milliárd forint volt a turisztikai célelőirányzat 2002-ben, ehhez képest 19 milliárd forintot tervez a kormányzat 2003-ra. A szakmai egyeztetések során a bizottsági vitában több módosító indítványt adtunk be e tárgykörben. Nagy Jenő képviselőtársam, aki itt ül, a turizmusért egyébként igen sokat tevő és aggódó szakemberként fájó szívvel nyugtázta, hogy kormányzati oldalról nem támogathatják ezeket a módosító javaslatokat. Megpróbáltuk kapcsolódó módosító indítványokkal még mindig rendezni ezt az áldatlan állapotot, de sajnos, úgy látom, hogy a módosító indítványok gépezetszerű, monoton kormányzati szavazását követve, várhatóan a kapcsolódó módosító indítványaink is erre a sorsra jutnak. Tehát a kormány nem tesz más, mint bort iszik, és vizet prédikál, amikor arról beszél, hogy a turizmus területét támogatni kell, amikor arról beszél, hogy a nemzetgazdaság e fontos húzóágazatának továbbra is komoly támogatásokra van szüksége.
A magyar turizmus egyik kiemelkedő és forgalom tekintetében az összes forgalom mintegy egyharmadát kitevő része a Balatonra koncentrálódik. A Balaton tekintetében szintén nagyon súlyos visszalépésről beszélhetünk, hiszen amíg a 2002. évi költségvetésben 1 milliárd 779 millió forintot fordított a polgári kormány arra, hogy a Balaton és térsége turisztikai attrakcióihoz támogatásokat nyújtson és ezzel fellendítse végre ezt a haldokló, ám még mindig európai hírnévvel bíró turisztikai attrakciót, akkor ehhez képest a szocialista-szabad demokrata kormány a jövő évre mintegy 500 millió forintot tervez, tehát kevesebb, mint az idei összeg egyharmadát. Úgy gondolom, hogy ez elfogadhatatlan. Látható, hogy a szakmai szervezetek, azok, akik a turizmus területén dolgoztak, valamennyi fórumon a hangjukat hallatják, sajnos a kormányzat mintha süket lenne ebben a szituációban, a kormánypárti képviselők nem hallják ezeket a hívó szavakat, ezeket a segélykiáltásokat. Úgyhogy elég szomorú, de úgy látom, hogy hiába a benyújtott módosító indítványok, hiába a kapcsolódó módosító indítványok, nincs remény: a magyar gazdaság e fontos húzóágazatának, azon ágazatának, amely a nemzeti össztermék 10 százalékát adja, s amely több mint 300 ezer embert foglalkoztat ma Magyarországon, ennek a területnek nem gazdája a szocialista-szabad demokrata kormány.
Ellenben, ha megnézzük a költségvetés más irányszámait, például az ünnepi rendezvények támogatását, az, jól látjuk, nem más célt szolgál, mint azokat a cégeket, akik az SZDSZ és az MSZP kampányát szervezték és akik Geszti Pétertől kezdve a többieken át az ötletgazdái voltak ezeknek a hangsúlyos, ám tartalommal nem bíró kampányoknak. Őket valamilyen módon ki kell elégíteni, és nyilván ezért szán az idei év 800 millió forintjával szemben 1 milliárd 400 millió forintot a szocialista-szabad demokrata kormány a jövő évben ünnepségek szervezésére. Jól látjuk egyébként, Kuncze képviselő úr, hogy az önök pályázati rendszere hogyan működik. Nem kell messze menni, a Hattyúház példáját elég elővenni, ugyebár, amikor meghívásos pályázatra egyetlenegy céget hívnak, akkor ugye, van tendereztetés, amit önök mindig mondanak, azonban nincs nagy kockázat, mert a haveroknak oda lehet adni az üzletet, csak kifelé tudunk egy olyan arcot mutatni, hogy mi a demokrácia lovagjai vagyunk (Kuncze Gábor: Négy évig szétloptátok az országot! - Közbeszólások.), és mi pályáztatunk. Erről van szó, képviselő úr, ezzel kéne foglalkozniuk.
Összességében nagyon szomorúnak tartom, hogy a gazdaság e fontos területére ilyen kevés pénzt áldoz a kormány. Azt gondolom, hogy ennek beláthatatlan következményei lesznek, olyan következményei, amik egy-két éves plusztámogatással nem lesznek orvosolhatók, hanem akár egy évtizedre kiterjedő negatív tendenciák indulhatnak el. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi