DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Belügyminisztérium, én azt gondolom, az egyik legkatasztrofálisabb költségvetésű minisztérium, hiszen ha megnézzük, hogy mennyi feladatot kellene ellátnia, és ehhez képest mennyi pénzt kapott, akkor én azt gondolom, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium mellett a Belügyminisztérium a másik vesztese ennek a költségvetésnek.
Különösen a már említett cél- és címzett beruházások tekintetében katasztrofális a helyzet, hiszen nagyon-nagyon sok jól megalapozott pályázatot nyújtottak be az önkormányzatok, egyházak, és ehhez képest azt kell mondani, hogy forrás hiányában nagyon sokat kénytelen lesz elutasítani, ahogy már ismerjük a kormány előzetes elképzelését.
De engedjék meg, hogy mint Békés megyei képviselő, azért emlékeztessek arra, hogy bár jelenleg nincs itt egyetlenegy Békés megyei kormánypárti, MSZP-s, SZDSZ-es képviselő sem, de megígérték Medgyessy Péterrel együtt mind tavasszal, mind pedig utána, szeptember-októberben, amikor a kampány még javában zajlott, hogy bizony, mind a 31 belvízvédekezésre szoruló település meg fogja kapni a támogatást.
(16.20)
Keller László nem ismeri a történetet, jobb, ha nem is szól hozzá, mert láttam a múltkori hozzászólását ebben a kérdésben, fogalma nincsen róla. Miért nem volt '99-ben ott, amikor nagy baj volt a belvízzel? Akkor nekem kellett abban részt venni. És miért nem volt ott '98-at megelőzően, amikor harminc éve már semmit nem költött a szocialista időszak, majd pedig a '94-98-as kormányzat a belvízelvezető csatornák rendbetételére? Ebből következően óriási károk keletkeztek, amely részben az előző kormányok felelőssége, részben pedig az elhanyagoltságé - még tervek sem születtek akkor.
Ennek a tervnek az előkészítésében személyesen is részt vehettem, hiszen a megyei önkormányzat vezetőjeként rendeltem meg az előkészületet, azért, mert bár a törvény szerint ez egy települési önkormányzati feladat lenne, de ezek a települések ma sincsenek abban a helyzetben, hogy saját maguk meg tudják oldani, ezért szükséges, hogy támogassák őket. Ehhez képest mi történt? A kormány, beleértve Keller László képviselő urat is, azt támogatja, hogy a kevésbé hátrányos helyzetű, de szocialista és SZDSZ-es vezetésű Békéscsaba és Orosháza jusson először segítséghez, és azokat a módosító javaslatokat, amelyek mind a 31 település számára kívánják lehetővé tenni - szakmailag egyébként indokolt módon -, hogy hozzáférjenek ezekhez a rekonstrukciós lehetőségekhez, ezt a lehetőséget a kormány nem teremti meg, reflexszerűen ezeket is leszavazták. Bezzeg, mondom, előtte még néhány héttel talán még Keller László is ott kampányolt az MSZP vezette Szeghalom polgármesterénél. (Dr. Kovács Zoltán: Ne sztároljátok már annyira a Kellert!) Nem tudom, most hogyan fog elszámolni ezzel az ígéretével, hogy bizony segíteni fogja a belvizekkel kapcsolatos problémák megoldását Békés megyében.
Jó lenne, ha valóban a leghátrányosabb helyzetű, leginkább kiszolgáltatott települések kerülnének ugyanarra a sorra, mint ahogy Békéscsaba vagy Orosháza térsége települései hozzájutnak ezekhez az egyébként megyei önkormányzat által előkészített tervekhez, hiszen még azok a kiemelkedő, nagyszerű nagyvárosok sem tudták letenni a száz százalékot, nem véletlenül igényelik ezt a 90 százalékos támogatást ehhez.
De vehetnénk sorra a következő kérdéseket is, hogy bizony Békéscsaba egyéni képviselőjének szembe kellett néznie azzal a problémával kedden, hogy le kellett szavaznia mind a békéscsabai Széchenyi Szakközépiskola rekonstrukcióját, mind a Vásárhelyi Szakközépiskola rekonstrukcióját. Szívfájdalom nélkül tették ezt meg, pedig előtte hatalmas vehemenciával követelték, hogy mindahhoz a címzett beruházáshoz, amely az elmúlt években tervként elkészült, ahhoz támogatást is kapjanak.
Közgazdászként reálisan nagyon jól tudjuk, hogy nem lehet minden pályázatot megnyerni, ennek ellenére önök demagóg módon megígérték, akkor most teljesítsék is, hogy annak a tizenöt jól előkészített Békés megyei címzett beruházási pályázatnak reálisan jövőre, az azt követő években legyen meg a forrása. Az a gyanúm, hogy négy év alatt nem fogják tudni - nem is kívánják egyébként - ezt teljesíteni. Jó lenne, ha legalább azt elmondanák most már az embereknek, hogy igen, tévedtünk, nem mondtunk teljesen valóságot, nekünk sincs meg ez a lehetőségünk, hogy ezekre a fontos célokra pénzt adjunk; vagy ha mégis, akkor tessék, lehet megszavazni, hiszen ma be fogjuk nyújtani azokat a módosító javaslatokat, amelyekkel újból próbálkozhatunk, hogyan lehet növelni a címzett beruházásra rászoruló települések támogatását.
De mondhatnám a dél-békési oktatási centrum terveit - úgy látom, Karsai képviselőtársam nem küzd per pillanat ebben a költségvetési vitában, pedig megvolna rá a lehetősége, és oly vehemensen mindenhol máshol ezt megteszi -, hogy ez az igen hátrányos helyzetű kistérség, amely a tíz legszegényebb kistérség közé tartozik, oktatás kérdésében felzárkózhasson a Pest megyében, Keller képviselőtársam választókerületében jobban ellátott települések oktatási színvonalához. És lám, erre sem nyomott igent sem Keller László, sem a többi képviselőtársunk; szomorúan vettük ezt tudomásul.
Azt már nem is mondom, hogy vannak nem pártszínekben benyújtott címzett támogatási igények. Gyomaendrőd települése általános iskolájának 650 milliós címzett beruházását, ami egy általános iskola teljes rekonstrukcióját szolgálja - nem vitathatóan fontos cél -, pártállástól függetlenül mindenki támogatta a kampány idején; lám, ez is kikerült.
Sorolhatnám, de nem sorolom tovább azokat az ígéreteket, amelyeknek a számait szeretnénk ebben a költségvetésben látni, hiszen Békés megyében így válik hitelessé Medgyessy Péter vagy Keller László ígérete, de sorolhatnám a képviselőtársaimat, akik az elmúlt időszakban nagyszerűen ígértek. Mert ígérni sikerült, úgy látszik, az jól ment - jó lenne ennek most már a teljesítése is.
Áttérnék másik témára - mert látom, hogy már többen fáradtak ettől a dologtól, pedig még el fogjuk mondani párszor ezt, hadd nyugtassam meg önöket, képviselőtársaim -, mégpedig a területi kiegyenlítési alapról szeretnék szólni, amely kimondottan a hátrányos helyzetű önkormányzatokat segítené.
Ha megnézzük a számokat, egészen véletlenül egyetlenegy forinttal többet nem kívánnak fordítani erre a célra, mint ami a 2002. évben várható kiadás lesz. Azt gondolom pedig, hogy ellenzéktől és kormánypárttól függetlenül közösen kellene támogatnunk, hogy több pénz jusson a hátrányos helyzetű területi kiegyenlítésre jogosult célok tekintetében a vidék Magyarországának. De nem, nem partnerek ebben; azt tapasztaljuk, hogy sajnos csökkenni fog, hiszen tudjuk, hogy reálértékben csökkenni fog az összeg ahhoz képest, amit akár csak ebben az évben is fordított erre a 2002. évben a polgári kormány, illetve az MSZP-SZDSZ-kormány együttesen.
A harmadik témaként, azt gondolom, ebben a körben a rendőrségekről érdemes szólni. Önök úgy gondolják, hogy mind a 19 megyei rendőrkapitányság sorsa ki van pipálva, rendben van. Ha picit is a rendőrségek helyzete mögé néznek és járnak a rendőrségekhez, hogy mégis mennyi a dologi kiadásuk és mennyiben áll rendelkezésre, ki fog derülni, hogy legfeljebb az ez évi tényadatokhoz megfelelő összeget biztosítanak a rendőrségeknek, messze nem az infláció és főleg nem az energetikai kérdésekben felmerülő infláció, vagy mondjuk így, áremelkedés mértékében, ami azt jelenti, hogy a rendőrségeknek kevesebb pénzük lesz a következő évben, amelynek az eredményeképpen veszélyeztetik az eddig kialakult közbiztonsági szintet, nemhogy ennek a javítását szolgálnák.
Az utolsó ehhez kapcsolódó módosító javaslathoz szeretnék szólni, ez pedig a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysághoz kapcsolódik. Évek óta folyik egy rendőrkapitányság-fejlesztési program, amelynek keretében - egyébként pártállástól függetlenül - '98 és 2002 között Békés és Orosháza rendőrkapitánysága fejlesztésekhez jutott, és most éppen - egyébként véletlenül MSZP és SZDSZ vezette városról és képviselői körzetről van szó - Békéscsaba rendőrkapitányságának rekonstrukciójára és bővítésére egyetlenegy forintot nem látunk ebben a sorban. Legalábbis mi ezt módosító javaslatként beterjesztettük, és ezt automatikusan, mint ahogy az összes többi módosító javaslatot, leszavazták. Azt gondolom, ezt sem pártpolitikai kérdésnek kellene tekinteni, hiszen ezért is javasoltuk ezt, hátha csak megfeledkeztek erről, hogy a Belügyminisztériumnak ilyen programja, feladata van.
Tehát kérem, segítsék azt, hogy a belügyminiszter asszonynak ne a lemondáson kelljen a következő évben gondolkoznia, mert szembesülnie kell azzal, hogy minden fejezetnél kevés pénz áll rendelkezésre, és ha jövőre pótköltségvetést is kell önöknek benyújtani, akkor ráadásul innen el is kell majd vonni - azt hiszem, ez tarthatatlan helyzet lesz a belügyi tárcához kapcsolódó feladatok ellátásában.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi