FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A X. fejezet a Miniszterelnöki Hivatal; ezen belül is az egyházak támogatása, illetve az olyan módon történő támogatása ellen nyújtottam be módosító indítványt, amit a jelenlegi előterjesztés tartalmaz.
Ugyanis egyházi kulturális örökségeink, értékeink rekonstrukciójára, magyarul az egyházi ingatlanok felújítására, rekonstrukciójára jövőre 500 millió forintot terveztek. Mi javasoltuk ezt visszaállítani 4 milliárd forintra úgy, ahogy ez a polgári kormány időszakában is volt; azért mertük ezt mondani, mert ezek az egyházi tulajdonú épületek, műemlékek a magyar állam értékeit is képviselik egyben. A mi indítványunk többek között arra vonatkozott, hogy a Pénzügyminisztérium áfa- vagy személyi jövedelemadó-növekménye terhére még van lehetőség pénzt átcsoportosítani. Önök ezt nem vették észre, azt mondták, ez lehetetlen, sem áfát, sem személyi jövedelemadó-bevételt nem lehet a továbbiakban eszközölni, mert ennek nincs jogi alapja.
Meg szeretném említeni, hogy miután az utolsó pillanatban az adótörvényeknél önök az ásványvizet 25 százalékos forgalmi adóval terhelték az eddigi 12 százalék helyett, azt merjük feltételezni, hogy ez több mint 4 milliárd forint adóbevételt fog jelenteni, tehát van forrás arra, hogy az egyházi épületeket a továbbiakban nagy összeggel támogassuk.
Ugyanígy a személyi jövedelemadó kapcsán már kifejtettük a vitában, hogy igenis magasabb lesz a személyi jövedelemadó-bevétel, mert önök belesodorják a legmagasabb adókulcsba az átlagfizetéseket - ezt megtették az adótörvénynél. Önök tiltakoztak, hogy ez nem így van - és mi történt az utolsó pillanatban? A Pénzügyminisztérium 9 milliárd forintos személyi jövedelemadó-bevételnövekményt irányzott elő, és ennek a terhére osztott szét a továbbiakban pénzt. Magyarul: elismerte azt, hogy további személyi jövedelemadó-növekmények lesznek, mert az átlagfizetés belesodródott a legmagasabb adókulcsba.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi