SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés miniszterelnökség fejezetében, szétbontva bár, de több mint 5 milliárd forint található olyan célokra, mint az igazgatási költségek, a lakossági tájékoztatás vagy az ünnepi rendezvények - és még lehetne sorolni. Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Önök a polgári kormányzás négy éve alatt szinte minden megnyilvánulásukban, szinte minden nyilatkozatukban nyilvánvalóan valamifajta központi utasítás alapján megemlítették azt, hogy vajon hány ezt meg hány azt lehetett volna venni az Országimázs Központ költségvetéséből. Itt az inkubátortól kezdve mindenfajta eszköz szerepelt, egészen komoly és széles körű fantáziáról téve tanúbizonyságot kormánypárti képviselőtársaim. Nos, ha ezt a retorikát kívánnám alkalmazni, akkor, azt gondolom, én is feltehetnék néhány kérdést önöknek, és ezen kérdések fényében talán átgondolhatnák azt, hogy miért működtek jó szavazógépként a költségvetési módosító indítványok elutasítása során.
Mindannyian tudjuk, hogy hazánk a várva várt európai uniós csatlakozás, az Európai Unióhoz való integráció küszöbén áll. Az Európai Unióhoz való csatlakozás ugyebár, nemcsak reményeket, nemcsak pozitívumokat tartogat magában, hanem megannyi kihívást is. Ezen kihívásoknak talán leginkább a fiatalok vannak kitéve, bár természetesen mindenfajta társadalmi réteg vindikálhatja magának ezt a jogot, ennyi elfogultságot, kérem, engedjenek meg számomra. Tudják-e önök, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha az előbb felsorolt tételeket, összeadjuk, akkor ebből hány magyar fiatal európai uniós integrációra való eredményes felkészítését lehetett volna megtenni? Nyilvánvalóan nem tudják, hiszen valószínűleg gondolkozás nélkül nyomtak nemet arra a módosító indítványra, mely ezt célozta volna. Tudják-e önök azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy hány fiatal, hány ifjúsági közösség oly fontos és a mai világban nélkülözhetetlen internet-hozzáférését lehetett volna megoldani ezen összegekből? Nyilvánvalóan nem tudják, hiszen megint csak gondolkodás nélkül utasították el az erre vonatkozó módosító indítványt. Tudják-e önök, tisztelt képviselőtársaim, hogy mekkora jelentőségű és mekkora mértékű ifjúságkutatást lehetett volna elvégezni hazánkban, utoljára az európai uniós csatlakozás előtt, utoljára kapva lehetőséget arra, hogy később összehasonlítási alappal bírhassunk arra vonatkozólag, vajon mennyivel lesz jobb a fiataloknak az Európai Unióban vagy mennyivel nagyobb kihívásoknak kell majd akkor megfelelnünk? Nyilvánvalóan ezt sem tudják, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, mert gondolkozás nélkül utasították el ezt a módosító indítványunkat is. Tudják-e, tisztelt képviselőtársaim, hogy milyen mértékben lehetett volna folytatni a polgári kormány rendkívül sikeres játszótér-építési programját? Mondom azt: rendkívül sikeres, hiszen még a legapróbb faluból is hatalmas örömmel, hatalmas pozitív visszajelzésekkel nyugtázták a polgári kormánynak ezt a programját. Nyilvánvalóan nem tudják, mert az erre vonatkozó módosító indítványunkat is gondolkozás nélkül söpörték le az asztalról. Tisztelt Képviselőtársaim! Tudják-e önök azt, hogy ezen hatalmas összegekből hány ifjúsági házat lehetett volna felújítani, az ifjúsági közösségek infrastrukturális lehetőségeinek javítását mekkora mértékben lehetett volna megoldani ezen összegekből? Nyilvánvalóan nem tudják, mert ezen módosító indítványunkat is gondolkozás nélkül utasították el.
(16.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt azért bizonyára tudják, hogy a jövő évre vonatkozó költségvetés nem tartalmaz fedezetet ifjúságvédelmi, erőszakmentességi programokra. Tudják-e azt önök, tisztelt képviselőtársaim, hogy hány ilyen nagyszabású programot lehetett volna megvalósítani azon összegekből, melyeket az előbb említett célokra fog költeni a költségvetés? Nyilvánvalóan nem tudják, mert - újdonságot nem árulok el - ezt a módosító indítványunkat is leszavazták.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt sem tudom, hogy tudják-e, hogy az oly nehéz helyzetben lévő, ugyanakkor rendkívül fontos feladatokat ellátó Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány milyen mértékű támogatási növekményét lehetett volna elérni ezen összegekből. Valószínűleg nem tudják, mert ezt a módosító indítványunkat is leszavazták.
És a végére hagytam a legfontosabbat, tisztelt képviselőtársaim. Az elmúlt hetekben éles vitákat folytattunk itt, a parlamentben - olykor szerény létszámmal, de mindenképpen éles vitákat - a drogtörvény módosításáról. Erről hosszabban nem beszélnék - megkímélném az elnök urat attól, hogy megannyi kétperces hozzászólásra kelljen lehetőséget adnia -, de bizonyára nem tudják azt sem, hogy milyen mértékben lehetett volna növelni a drogprevencióra fordított programok és a drogprevenció érdekében folytatott programok hatékonyságát egy kis költségvetési támogatás növelésével.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek voltak valóban azok a módosító indítványok - nyilván ráismernek -, amelyeket többek között az én nevem alatt adtunk be a költségvetéshez a miniszterelnökség fejezetben, akár az ünnepi rendezvények, akár a lakossági tájékoztatás fejezetének terhére. Tettük ezt nyugodt lelkiismerettel azért, mert - mint ahogy Varga Mihály képviselőtársam mondta - a bizottsági üléseken egyetlenegy alkalommal sem kaptunk megnyugtató választ arra vonatkozólag, hogy ezeket a súlyos milliárdokat a kormány mire fogja költeni.
Nagyon sajnálom, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezen nemes célok megvalósulását önök megakadályozták.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi