VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is szintén a Miniszterelnöki Hivatal, a miniszterelnökség fejezethez benyújtott módosító indítványok ügyében kértem szót, megragadva az alkalmat, hogy Keller László államtitkár úr itt volt a körünkben, de sajnos közben elment. Ettől függetlenül néhány módosító indítvánnyal kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet néhány kérdésre.
Az első kérdés talán az, hogy úgy tárgyalunk egy fejezetről, hogy a fejezet illetékes minisztere vagy éppen az őt helyettesítő államtitkár nincs jelen a teremben, de azt gondolom, hogy ez csak egy részprobléma, hiszen a Pénzügyminisztérium teljes egészében tudja helyettesíteni az illető tárca vezetését. De talán szerencsésebb lenne, ha a módosító javaslatok tárgyalásánál is az illetékes miniszter vagy annak a képviselője itt tartózkodna.
Amikről konkrétan szeretnék beszélni, azok részben a Miniszterelnöki Hivatal igazgatásához benyújtott módosító indítványok, részben pedig azok a témakörök, amelyekről már néhány szóban itt, a Házban vita alakult ki, nevezetesen ünnepi rendezvények támogatása 1,4 milliárd forint értékben, lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó kiadások 1 milliárd 79 millió forint értékben, és a kormányzati informatikai támogatás közel 3 milliárd forintos értékben.
Az elmúlt években sok vitát folytattunk arról, vajon helyes-e az ilyen jellegű kifizetéseket, támogatásokat egy összegben összegyűjteni. Emlékezzenek rá, tisztelt képviselőtársaim, hogy amikor az Országimázs Központ működésére a millennium esztendejében a legtöbbet fordítottuk, akkor is alig valamivel 4 milliárd forint fölött volt. Most, 2003-ban anélkül, hogy bármilyen nagy ünnepség közelegne ebben az esztendőben, hiszen nincsen millennium, nincsen honfoglalás (Kuncze Gábor közbeszól.), mégis a kormány több mint 5 milliárd forintot kíván ilyen célokra kifizetni. Azt gondolom tehát, hogy ez minden reális alapot nélkülöz.
Amikor a bizottsági üléseken ezen tételek mögé akartunk látni, és az iránt érdeklődtünk, hogy ünnepi rendezvények támogatására az 1,4 milliárd forint, a lakossági tájékoztatást szolgáló 1 milliárd forint és a kormányzati informatikai támogatásra való 3 milliárd forint konkrétan milyen célt fog szolgálni, erre nem kaptunk érdemi választ.
Szerencsére visszaérkezett közben Keller László államtitkár úr, így talán majd egy kétpercesben el tudja nekünk mondani azt, hogy öt és fél milliárd forintból vajon mit kíván a kormány 2003-ban ünnepelni, milyen pazar tűzijáték vagy milyen kiadvány lesz az, ami ennek a pénznek a kiadási oldalát jelenti majd. Félreértés ne essék, nem azt vonjuk kétségbe, hogy a magyar állam méltóképpen emlékezzen meg azokról az ünnepekről, amely 2003-ban október 23-án, augusztus 20-án vagy más napokon lesznek. Mi nem vagyunk olyan farizeusok, mint amilyenek volt ellenzéki, most kormánypárti képviselőtársaink voltak, akik ezeket okkal, ok nélkül minden egyes esztendőben minden egyes állami rendezvénykor felemlegették. Mi azt gondoljuk, hogy valóban, ennek a pénznek ilyen célra is helye van. De nem találtunk magyarázatot arra, vajon mi az oka annak, hogy ezek a kiadások 2002-ről több mint 20 százalékos mértékben növekednek anélkül, hogy - még egyszer mondom - honfoglalás vagy bármilyen más esemény ezt indokolttá tenné.
Ugyanígy - a módosító indítványok utalnak erre is - nem egészen látjuk világosan, hogy a Miniszterelnöki Hivatal igazgatási kiadásai miért emelkednek ilyen mértékben. Magyarázat lehet erre, hogy az államtitkárok és államtitkári besorolású személyek száma oly mértékben növekedett, ami valóban minden várakozást felülmúló. Hiszen, míg az előző négy esztendőben a Miniszterelnöki Hivatalban 20 államtitkári besorolású személy volt, most 40 ilyennel rendelkezik a hivatal. Azt is hozzátehetjük, hogy amíg korábban 8 államtitkár volt a Miniszterelnöki Hivatalnál, most 13 államtitkár van, többek között Horn Gábor képviselőtársunk, aki a kólák és a pogácsák szervírozásával foglalkozik, amikor az MSZP és az SZDSZ éppen koalíciós tárgyalást folytat. (Derültség a Fidesz soraiban.) Mert egyéb magyarázat nem igazán van arra, hogy miért is lett államtitkári rangba kinevezve.
De ez sem egészen pontos magyarázat arra, hogy az igazgatási kiadások vajon miért növekednek 7 milliárd forint fölé. Tisztelt Képviselőtársaim! Itt is egy jóval 20 százalék fölötti növekedést tapasztalunk, és nem egészen látjuk világosan, hogy vajon ez megalapozott-e vagy sem, hiszen ebbe a kiadásba nem tartoznak bele olyan kiadások, amelyekkel már az új kormány működése során az elmúlt hónapokban is találkoztunk. Hadd említsek ezek közül néhány példát: mobiltelefon-tenderre 7 milliárd forint, irodabútor beszerzésére pedig 8 milliárd forint. (Kuncze Gábor közbeszól.) Arról pedig, hogy majd a Hattyúházra... Javaslom majd elnök úrnak, hogy Kuncze Gábor képviselőtársunknak adja meg a szót, mert valamit nagyon szeretne elmondani. Tehát hogy befejezzem: azt gondolom tehát, hogy a Hattyúház-történet még ezután következik, nyilván Keller László képviselőtársunknak ebben az ügyben is lesz majd mondanivalója.
Ezek a módosító indítványok tehát, tisztelt képviselőtársaim, amelyeket erre a célra nyújtottunk be, azt gondolom, hogy megalapozottak, ezek szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási célokra vagy éppen beruházásokra helyesen csoportosítanak át, mert úgy érezzük, hogy ezek bizony olyan pénzek, amelyekkel a kormány nem tud egyelőre elszámolni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi