IVANICS FERENC

Full text search

IVANICS FERENC
IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy látszik, mégiscsak van valamilyen rendje a vitának, hiszen Lezsák képviselőtársam a 16. módosító indítványhoz kívánt hozzászólni, én magam a 17-eshez és aztán még az általam beadott 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 28., 29. és a Göndör István által beadott 27., 30., 34. módosító indítványokhoz kívánok hozzászólni.
Mindig nagy öröm egy képviselő számára, ha a települések olyan forrásokat kaphatnak meg, amely egyébként jár nekik, de hosszú évek várakozása után hozzá is jutnak ehhez a pénzhez. Tulajdonképpen ketten ugyanolyan módosító indítványt adtunk be, Göndör István és jómagam: ez a 27. és 28. módosító indítvány, egy kis különbség van a két módosító indítvány között, hogy az övét támogatták, az én módosító indítványomat nem. (Göndör István: Más az összeg.) Azonban úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben ez a módosító indítvány mindenképpen támogatható. Göndör István közben azt mondja, hogy más az összeg: a 6 millió 290 ezer 53 forint helyett ő 19 millió 970 ezer 701 forintot javasol, míg a 28. módosító indítványban én a 6 millió 290 ezer 53 forint helyett 19 millió 170 ezer 701-et javaslok. Van egy kis különbség. A különbség pedig a település javára számol. Amit mondani kívánok erről a módosító indítványról, az az, hogy tulajdonképpen mindegy, ki adja be, ha sikerül ezt az ügyet győzelemre vinni, azaz Vitnyéd önkormányzata megkapja azt a járandóságot, amely az elmúlt években valamilyen más helyeken lappangott.
Köszönöm szépen a minisztérium jelen lévő munkatársainak is - mind a Belügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium munkatársainak -, hogy ezt a módosító indítványt támogatták. Arra kérem egyben az itt jelen lévő minisztériumi képviselőket, hogy vizsgálják meg, nézzék meg, hogy Fertőhomok önkormányzata milyen helyzetben van. Fertőhomok önkormányzat volt a gesztor a Fertőhomok-Hidegség-Hegykő-gázberuházás kapcsán, és akkor, 1995. januárjában, a települések megállapodtak egymással, hogy a gázberuházásokat felosztják a hozzájárulásuk mértékében. Ez azt jelenti pontosan, hogy Hegykő 48 százalék, Fertőhomok 40 százalék, Hidegség 12 százaléknyi részesedéssel bír a teljes egészből. Akkoriban a részvény-visszatérítés kapcsán az Interauditor céggel tárgyalásban álltak, és akkor az Interauditor elismerte, hogy a részvényfelosztás nem jó, de azt is mondta akkoriban, hogy ő ezen nem tud változtatni, nem tud korrigálni. Ami a dolog érdekességét és nehézségét adja, hogy 1995-ben a részvényeket minden település a megállapodásuk szerint kapta meg - ezt írja Horváth Attila, Fertőhomok polgármestere. Az érdekesség az, hogy a visszatérítésnél már Hidegség miért csak 1,3 millió forintot és Hegykő miért 14,6 millió forintot kap. Tehát itt valamiféle belső aránytalanság látható.
A módosító javaslataimmal azt szerettem volna elérni, hogy ezek az önkormányzatok megkapják az őket illető járandóságot. Úgy hiszem, nehéz munka áll mind a minisztériumi dolgozók, mind az Interauditor Kft. mögött, de látva azt a szándékot, hogy a helyzet megoldására szerződtek, a helyzet megoldása érdekli őket, bízom abban, hogy Fertőhomok és a társközségek önkormányzatai is megfelelő térítésben részesülnek.
A többi módosító indítványok között van, amelyik apró korrekciót jelent, van amelyik nagyobb tételt. Remélem, hogy akad befogadókészség arra, hogy ezek a települések is megkapják azt, ami őket illeti, amiről az imént már több képviselőtársam is nagyjából egybehangzóan szólt. Képviselőtársaimon még azokat is értem, akik a 2002-es választások előtt voltak képviselőtársaim, azaz Lamperth Mónikát, aki az akkori 20 milliárd forintot javasolta. Úgy hiszem, hogy ebbe a 20 milliárd forintba (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mindenképpen belefér az, ami most a 10,2 milliárd forintos módosítást illeti. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi