DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön csapta arcul a mezőgazdasági termelőket (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Na!), mégpedig nemcsak a családi gazdaságokat, hanem a többi vállalkozót, társas gazdálkodót is, amikor gazdasági minisztériumi államtitkár létére kizárta őket a Széchenyi-tervből. Ön évekig... (Közbeszólások és taps az MSZP padsoraiból: Úgy van!) Ön évekig ki sem ejtette a száján az agrárproblémákat, de úgy tapsolt Torgyán József sületlenségeihez, hogy majdnem kiesett a padból. (Közbeszólások, derültség és taps az MSZP padsoraiból: Így van!)
Szó sincs arról, képviselő úr, hogy a jelenlegi kormány elvenné a családi gazdaságoktól azt a támogatást, amit önök adtak! Önök ugyanis felelőtlenül ígérgettek, és nem biztosították a költségvetési-pénzügyi fedezetét választási célú támogatási ígéreteiknek - másképpen nem lehet értékelni azt a tényt, hogy az idei évi támogatási rendszerbe beépített, családi gazdasági extratámogatásokhoz szükséges pénz egyharmadát sem biztosították a 2002. évi költségvetésben. Mi ez, ha nem blöff, felelőtlen ígérgetés, képviselő úr?
A Fidesz-kormány mindössze 4 milliárd forintot csoportosított át a költségvetési tartalékból a családi gazdaságok támogatására, miközben a tényleges többlettámogatási igény már novemberben meghaladta a 12 milliárd forintot.
A Medgyessy-kormány, a nehéz költségvetési örökség ellenére, eddig 5,7 milliárd forintot csoportosított át a családi gazdaságok többlettámogatására, vont el más fontos céloktól, vett el a többi gazdálkodótól annak érdekében, hogy az önök felelőtlen ígéreteiért jótálljon, hogy ne legyenek becsapva a gazdák. Sajnálatos, hogy mintegy 2-2,5 milliárd forint támogatás kifizetésére ez évben már nincs fedezet, azt a jövő év elején kell kifizetnünk, a következő évi agrártámogatási keret terhére. Így néz ki, képviselő úr, a családi gazdasági támogatás Fidesz módra!
A felelőtlen és kiszámíthatatlan gazdaságpolitika egyértelműen nem folytatható - sohasem ígértük, hogy ezt fogjuk folytatni. Az önök támogatási politikája azért sem folytatható, mert eredménytelennek bizonyult. Az ugyanis nem megoldás, ha településenként két-három családi gazdálkodónak teletömik a zsebét, a többiek rovására.
Nézzük a tényeket! Mit eredményezett a Fidesz-kormány agrárpolitikája az őstermelők, az egyéni vállalkozók, a családi gazdaságok körében, mégpedig az adóbevallásaik alapján? Vegyük alapul a 2001. évet: az egyéni vállalkozók száma 21 413, és az őstermelők száma 18 651, akik adóbevallást adtak. Képviselő úr, ha minimálbéren számítjuk be ezen emberek munkáját, a 2001. évben 16 milliárd forint vagyont veszítettek ezek a családi gazdaságok - milyen fejlesztésekről beszélnek önök? (Közbeszólások és taps az MSZP padsoraiból: Úgy van!)
A gazdatársadalmat tehát önök semmizték ki, amit folytattak, az csupán kirakatpolitika volt, a szembeállítás, a megosztás, a részrehajlás agrárpolitikája - teljesen egyértelmű, hogy mi ezt nem fogjuk folytatni.
Az ön állításai, képviselő úr, köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, azok a gazdák félrevezetésére irányulnak, mint amilyen az agrárpolitikájuk volt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi