CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány már a megalakulását követő első száz napban az adórendszer módosítása és az alacsonyabb munkabérekhez kapcsolódó adókedvezmények növelése kapcsán úgy döntött, hogy megvizsgálja az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatást, és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről szóló törvény működésének addigi tapasztalatait.
A vizsgálatok eredménye azt bizonyította, hogy ez a foglalkoztatási forma az adminisztratív könnyítések ellenére sem terjedt el a remélt mértékben az elmúlt négy esztendőben, és ennek okai a magas közterhekre voltak visszavezethetők. Ennek ellentételezéseként úgy döntöttünk, hogy jelentősen csökkentjük az alkalmi foglalkoztatás közterheit.
A júliusban elfogadott törvénymódosítás eredményeként szeptember 1-jétől a legalsó sávban lévő kifizetéshez tartozó közteherjegy értéke az eddigi 1200 forint helyett 500 forint/nap lett, és további lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetén ennek az összegnek több mint felét a Munkaerő-piaci Alap vállalja, így a legalsó sávban csak 200 forint/nap közteher hárul a munkáltatóra.
Meggyőződésem, hogy a közteherjegy mértékének erőteljes csökkentése ösztönzi a legális foglalkoztatást, és visszaszorítja a feketemunka-vállalást is. Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás kiszélesítése pedig főként az idősebb munkavállalók esetében segíti a saját jogon megszerezhető nyugellátást, így az ebben a formában foglalkoztatottak többsége nem szorul majd rá a szociális segélyre.
A gyors kimutatásunk szerint egyébként szeptember 1-je és november 30-a között az előző évhez viszonyítva mintegy 2913-mal, tehát 46 százalékkal több alkalmi munkavállalói könyv került kiadásra. Azt gondolom, hogy jó irányú folyamatok indultak el, valamelyest bővül a foglalkoztatás ezen az úton is. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi