GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Úgy gondolom, azt tényként meg lehet állapítani, hogy Magyarország munkaerőpiaca, akár területi, akár strukturális vonatkozásban, igen nagy különbségeket mutat, mutatott az elmúlt időszakban, és mutat még ma is. Hozzá kell tennem, persze, hogy az elmúlt négyéves kormányzás időszakában ezek a fajta különbségek, legkiváltképp területi vonatkozásban, még inkább növekedtek.
Az ellehetetlenülés tehát legkiváltképp a hátrányos, gazdaságilag-társadalmilag-infrastrukturálisan hátrányos területeken, településeken még inkább mértékadó volt. Úgy gondolom, az a kormányzati logika, ami arról szól, hogy atipikus foglakoztatási formák bevezetésén keresztül vagy éppen az alkalmi munkavállalás lehetőségének biztosításán keresztül akár néhány napos munkalehetőséget is próbál biztosítani az ellehetetlenülés keretei között élők számára, mindenképpen olyan megoldásokat kínál az elkövetkezendő időszakra is, ami ezt az ellehetetlenülést minimalizálni kívánja.
Azt gondolom, hogy ezt a gondolkodást a munkaügyi ellenőrzések sokasága is alátámasztja, hiszen főleg azon területeken és azon szakmaágakon belül - kereskedelem, mezőgazdaság, építőipar -, ahol jellemző a fekete- vagy a szürkefoglalkoztatás, ezeket a jogviszonyokat, vagy éppen idézőjelbe tett "jogviszonyokat" legalizálni lehet. Ez nemcsak a feketefoglalkoztatás csökkenését, hanem a járulékok bevételeinek a növekedését is eredményezi.
Valójában a kérdésem lényege két irányba terelődik. Az egyik az, hogy a szeptemberben bevezetett közteherjegyek mértékadó csökkenése milyen folyamatok elindítását teremtette meg? Az államtitkár úr hogyan és miképpen látja, hogy ennek a folyamatnak az elindulása a foglalkoztatás bővülése tekintetében milyenfajta eredményességgel fog párosulni az elkövetkezendő időszakban? Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi