DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ott, ahol általános az értékválság, ahol korábban stabilnak hitt értékrendszerek omlanak össze, és nem alakul még ki a mindennapi életet vezérelni képes új értékek világa, ott sajnos a szaporodó konfliktusok kezelésére gyakran születnek torz, deviáns, erőszakos megoldások.
Ez általános szociológiai igazság. Mindebből következik valamennyiünk közös felelőssége, hogy erősödjék meg a magyar társadalomban egy olyan értékrend, amely védelmet nyújt a gyermekek számára, a családok számára, amely valódi vezérlő elvként segíthet a mindennapi élet eligazodási pontjaiban.
Természetesen vannak rövid távú feladataink is. Például az, hogy időben felébresszük, életben tartsuk a társadalom természetes önvédelmi reflexét. Ezért fontosak a civil szervezetek, amelyek a nyár folyamán haladéktalanul kampányt kezdtek a gyermekek védelme érdekében, a családon belüli erőszak ellen. Ezt a kampányt a minisztériumunk elsőként támogatta, szakmailag, politikailag és anyagi lehetőségeihez mérten pénzügyileg is. Ezt szeretnénk folytatni, szeretnénk együttműködni e civil szervezetekkel.
Igaza van azonban képviselő úrnak, az erőszak a média által közvetítetten is része ma már családi életünknek. Ezért másodszor a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium az ősz folyamán konferenciát kezdeményezett újságírók, vezető televíziós szakemberek részvételével, melynek kérdése az volt, hogyan tudjuk visszaszorítani az agressziót, az erőszakot a média világában. E konferencia nyomán átfogó megállapodás született a vezető televíziók képviselőivel, amelyben közösen vállaltuk a felelősséget e területen, az agressziómentesség területén a televíziózásban. Most alakulnak meg azok a klubok, azok a gyermekmosoly klubok országszerte, amelyek kontroll alatt tartják majd a televíziókat, figyelik e megállapodás betartását, és lehetőség szerint kiterjesztik a helyi televíziók világára is.
Természetesen új, értékeket közvetítő médiatartalmak kidolgozását és megjelenítését is fontosnak tartjuk. Ezért a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával azt tervezzük, hogy a következő évben 100 milliós nagyságrendben szeretnénk támogatni valódi értékeket közvetítő gyermek-, ifjúsági műsorok létrejöttét a televíziók világában, mert mindezek hiányoznak mai televíziós életünkből. (Folyamatos zaj.)
Azt is szeretném elmondani képviselő úrnak, hogy a következő évben szeretnénk egy új kistérségi ifjúságsegítő hálózatot kiépíteni, legalábbis e folyamatot megkezdeni. Ez a gyermek- és ifjúsági jogok érvényesülését segítő monitoringrendszerként is működne, és képes lenne együttműködni a gyermek- és ifjúságvédelem intézményrendszerével, azaz ezen a területen az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériummal tudunk együttműködni a gyermeki jogok védelme érdekében.
Szeretném azt is elmondani képviselő úrnak, a következő évben átfogó kampányt szeretnénk indítani az Oktatási Minisztériummal az iskolai rendszerben a gyűlölet, az erőszak, az agresszió ellen. Szeretnénk kiegészíteni ezzel a drogellenes kampányt, mert minden ellenkező híreszteléssel szemben mi az iskolát a prevenció, a drogellenes kampány színterévé szeretnénk tenni, és ezt szeretnénk kiegészíteni a gyűlöletellenes kampánnyal is. Ebben a szülői társadalomra, a pedagógustársadalomra egyaránt számítunk, mint ahogy e törekvésekben számítunk az önök támogatására is.
Kérem ezért, képviselő úr, fogadja el válaszomat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi