DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A korrupció súlyos erkölcsi és politikai következményekkel jár, károsan hat a gazdasági fejlődésre, zavarja a tisztességes verseny feltételeit, végső soron aláaknázhatja az önkéntes jogkövetést és hatástalanná teheti a demokrácia működését. A korrupció a gazdasági tevékenység, a kereskedelem nemzetközivé válásával együtt egyre inkább nemzetközi jelleget ölt. Nemzetközi síkon olyan új elkövetési formák jelentek meg és öltöttek egyre nagyobb méreteket, mint a külföldi köztisztviselők vesztegetése, nemzetközi szervezetek tisztségviselőinek vesztegetése. A korrupció jelenségeivel szembeni eredményes fellépés feltétele az egymással összeegyeztethető nemzeti szabályozás, amelynek koordinálása, ellenőrzése leghatékonyabban nemzetközi egyezménnyel teremthető meg.
A Magyar Köztársaság 1999 áprilisában írta alá az Európa Tanács 1999. január 27-én kelt, korrupcióról szóló büntetőjogi egyezményét, amelynek az Országgyűlés általi megerősítésére 2000. szeptember 13-án került sor. A Magyar Köztársaság megerősítésről szóló okiratának letétbe helyezése az Európa Tanács főtitkáránál 2000. november 22-én megtörtént. Az egyezményben részes államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy megteszik mindazokat a jogalkotási és egyéb intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy bizonyos korrupt tevékenységeket egységesen bűncselekménnyé nyilvánítsanak, ezen bűncselekmények tekintetében hatékony, arányos és visszatartó erejű büntetéseket és intézkedéseket határoznak meg, továbbá gondoskodnak arról, hogy a korrupció elleni küzdelemre specializált személyek, hatóságok rendelkezésre álljanak. Az egyezményben részes államok törekvése nyilvánvaló: a korrupciónak mint széles körű büntetőjogi kategóriának minél több elkövetési magatartását lefedő szabályozás biztosítása.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság az egyezmény megerősítésével már kifejezte azon szándékát, hogy fel kíván lépni a korrupció ellen mind Magyarország területén, mind a nemzetközi együttműködés keretein belül.
Az egyezmény állampolgárok olyan jogait és kötelezettségeit érinti, amelyek törvényhozási tárgykört képeznek, így azt törvénnyel kell kihirdetni. Az egyezményt a Magyar Köztársaság vonatkozásában 2002. július 1-jétől alkalmazni kell. Kérem ezért a kihirdetésről szóló törvényjavaslat támogatását.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi