DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egy héttel ezelőtt önnek a miniszter asszony válaszolt, és ígéretet tett arra, hogy ezeknek a vizsgálatoknak a minisztériumban meglevő dokumentációját áttekinti és önökhöz eljuttatja. Úgy látom, hogy önnek nincs elég türelme, de azért hadd egészítsem ki a miniszter asszony válaszát néhány ténnyel.
Magyarországon szervezett formában nem volt rákényszeríthető egyetlen sportoló sem tudottan egészségkárosító doppingszerek szedésére, és ezt a hatályos magyar jog sem tette és teszi lehetővé. Arra a kérdésre, hogy egészségi állapotuk, betegségük összefüggésbe hozható-e a korábbi sporttevékenységgel vagy megengedett, tiltott szerek használatával, nem az államberendezkedés politikai elemzése adhat választ, hanem orvosi kivizsgálás. Akár a haláleseteket tekintve, akár a megbetegedéseket tekintve mód van a konkrét ügyek tisztázására, képviselő úr, és ön jól tudja, hogy a sportegészségügy a térítésmentes ellátások közé tartozik, tehát semmi akadálya nincs annak, hogy jelenlegi vagy volt sportolók az illetékes szakembereket kivizsgálás céljából felkeressék.
Sajátos helyzetet teremt, hogy önök a szakmai tények vizsgálata nélkül időnként vissza-visszatérnek a doppingproblémára országgyűlési megszólalásokban, és teszik ezt úgy, hogy a Sportminisztérium létrehozásával nemcsak az elismerésre méltó doppingellenes píárkampány lebonyolítására lett volna mód az elmúlt időszakban, az elmúlt kormány tevékenységének idején, hanem a Magyar Olimpiai Bizottság bevonásával és az érintett sportszövetségek, sportegészségügyi szakértők bevonásával már réges-rég kivizsgálhatták volna - mondjuk, az elmúlt négy évben - az aktív sport befejezését követően súlyos betegségtüneteket mutató sportolók helyzetét.
Úgyhogy én csak meg tudom erősíteni azt, amit a miniszter (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) asszony elmondott a múlt héten: a kivizsgálás eredményeit, amint ezt a dokumentációt összeraktuk, önnek el fogjuk juttatni.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Őry Csaba: Nem ez volt a kérdés.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi