DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Politikai Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Nagyon röviden reflektálnék elsősorban Salamon László képviselőtársam és részben Herényi Károly képviselőtársam felvetéseire. Mindenekelőtt én arra hívnám fel a figyelmet, hogy a ma hatályos, népszavazásra vonatkozó jogi szabályozás szerint a parlament a népszavazásról úgynevezett egyszerű többséggel dönt. Tehát önmagában még nem jelenti a jogi kultúra vagy netán a politikai kultúra hiányát az, ha egy népszavazási döntést a mostani kormányzati többség ilyen módon kívánna megvalósítani, ilyen módon kívánná a népszavazás kiírását, elrendelését elérni.
Kétségtelen, hogy itt egy speciális helyzettel állunk szemben. Ez nem egy olyan népszavazás, mint a többi, ennek következtében ennek a népszavazásnak lehetnek akár speciális szabályai is. Ám abban az esetben, ha ennek a népszavazásnak speciális szabályai vannak, akkor nem ragaszkodhatunk ahhoz sem, hogy az alkotmány a népszavazás időpontja esetében a köztársasági elnöknek ad jogosítványt, egyébként az 1997. évi LIX. törvény alapján, hiszen korábban ez a jogkör is a parlamentet, az Országgyűlést illette meg.
Tehát vagy úgy foglalunk állást, hogy ez egy speciális népszavazás, és abban az esetben elismerjük, hogy minden területen el lehet térni a ma hatályos, népszavazásra vonatkozó, alkotmányban, a népszavazási törvényben, illetőleg a választási eljárásról szóló törvényben lévő szabályoktól, vagy pedig ezt nem ismerjük el, ebben az esetben viszont nem ragaszkodhatunk ahhoz sem, hogy kétharmaddal történjen a döntés a népszavazás kiírásáról, elrendeléséről.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi