KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Az agrárvállalkozásokra általánosságban jellemző a tőkeszegénység, a mezőgazdasági kis- és középvállalkozásokra hatványozottan igaz. Ezen az áldatlan helyzeten változtatott a polgári kormány a 317/2001-es kormányrendelettel.
(24.00)
A hitel és hitelkamat-támogatás a mezőgazdaság alapvető termelőeszközére, a termőföld vásárlására is vonatkozott, a termőföldtulajdon 100 hektárig történő növelését szolgáló hitelösszegre 100 százalékig, a 100 és 300 hektár hitelösszegre 50 százalékig. A 2001. évi kormányrendelet ugyan nem került módosításra, csupán a gyakorlatban lett ellehetetlenítve. Nézzük az elmondottakat egy olyan, választókörzetemben megtörtént, konkrét eset kapcsán, amely sajnos tipikusnak mondható!
A mi emberünk 6 hektár szántóföld megvásárlása végett folyamodott 1,2 millió forint hitelért a Magyar Fejlesztési Bankhoz. Mire az MFB képviseletében eljáró Konzumbankkal október 3-án a kölcsönszerződés létrejött, a bank feltételeinek teljesítéséhez kifizetett ügyvédi díjakra, közjegyzői díjakra, biztosítási díjakra a leendő hitel mintegy ötöde felhasználásra került, a háromhavi munkaidő-ráfordítást nem is számolva. Ráadásul, mindezek után a bank az aláírt érvényes szerződéstől mondvacsinált indokkal visszalépett.
A mi emberünk elment a végsőkig, megpróbálta a lehetetlent. A bank összes feltételét teljesítette. Igazolta, hogy nincs köztartozása, a fedezetként lekötött vagyontárgyak vonatkozásában peres eljárás nem folyik ellene. Biztosítást kellett kötnie a fedezetül szolgáló vagyontárgyakra. Engedményező nyilatkozatot adott az esetleges kártérítési összegeknek az MFB felé mint kedvezményezett felé történő folyósításáról. A bankszámlái terhelési jogát átadta az MFB-nek. Tízéves üzleti tervet készíttetett. Természetesen a kölcsönből vásárlandó 6 hektár földre is jelzálogot adott a banknak. A felnőtt, önálló gyermekei tulajdonában lévő földekre szintén jelzálogot kapott a bank. Mint majd látjuk, a banknak ez sem volt elég, pedig a bank számára ezek után már csupán annyi kockázat maradt, ha esetleg jogutód nélkül megszűnik a Magyar Köztársaság. Mint tudjuk, ez sem kockázati tényező, hiszen ötszáz év óta jogutód mindig jelentkezett.
Mint említettem, a kölcsönszerződés folyó év október 3-án megköttetett emberünk és az MFB képviseletében eljáró Konzumbank között, és négy egész napon át, október 7-éig érvényben volt. Október 7-én a bank, saját belső utasítására hivatkozva újabb kiegészítést kért a már élő szerződéshez. Ez az újabb kiegészítés a sokadik fedezetként lekötött felnőtt, nem a családi gazdaságba tartozó gyermekeknek az ingatlantulajdonára vonatkozott. Azt kérte a bank, hogy a szülők haszonélvezeti jogát vegyék le a tulajdonról. Azt a haszonélvezeti és használati jogot kellene megszüntetni, ami miatt az ingatlanok a bank látókörébe kerültek, hiszen előzőleg a hitelkérelmező a saját tulajdonú ingatlanjait és ingóságait már a bank rendelkezésére bocsátotta. Emberünk még ezt a kérést is teljesítené, de ennek az átíratása újabb 200 ezer forintba kerülne, és ezzel a hitelösszeg feléhez közelítene a vétel előtti ráfordítás, továbbá nem lehet tudni, milyen új feltételt talál ki a bank az érvényben lévő szerződés halasztására.
Ezek után csak azt nem érti emberünk, hogy ha 1,2 millió forintos hitel körül ekkora a hercehurca, hogyan adhatott hat évvel ezelőtt az MFB vagyonkezelő cége több mint 200 millió forintot jobbára értéktelen szállodai eszközökért. Hírlik, így került a bank közvetett tulajdonába a "Vöröskatonák" címet viselő rézkarc, egy MSZMP feliratú fémbeütő, 802 kádelő és 7 vécécsésze. Úgy látszik, az MFB-nél a vécécsészének nagyobb a bonitása, mint a termőföldnek. Ezért sem kaphatott emberünk bankhitelt termőföldvásárlásra.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi