TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Viszonylag ritka esemény a Magyar Országgyűlés életében, hogy a tisztelt Ház plenáris ülésen foglalkozik a nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetésével.
A szolgálatok hallatán nyilvánvalóan sokak arra gondolnak, hogy a nemzetbiztonsági tevékenység, így a Magyar Köztársaság szuverenitásának és alkotmányos rendjének védelme épp a tevékenység jellegéből adódóan államtitkot képez. Ez így is van. Ugyanakkor nem mond ennek ellent az a tény, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetésének alapvető adatai nyilvánosak, azokat a költségvetési törvényben bármikor bárki elolvashatja.
A törvényhozás több mint egy évtizedes gyakorlata e két, látszólag ellentmondásos szempontot össze tudja illeszteni, egyrészt a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységének elrejtését az avatatlan szemek elől, másrészt az ország költségvetése átláthatóságának biztosítását.
Ezt úgy oldjuk meg, hogy a szolgálatokra vonatkozó részletes adatok és tervek, a költségvetés és annak belső arányai, belső tartalma mindenkor az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén kerül megtárgyalásra. A plenáris ülésen, vagyis itt olyan javaslatok kerülnek terítékre, amelyek kiállják a nyilvánosság próbáját.
Nos, hogyan értékeljük, hogyan értékeli a kormányoldal a 2003. évi költségvetési előirányzatokat? Tény az a kiindulási bázist alapul véve, hogy az elmúlt években az Országgyűlés jelentős költségvetési forrásokat biztosított a nemzetbiztonsági feladatok ellátására. Tény az is, hogy a kilencvenes évek közepén megkezdett speciális technikai fejlesztések és beruházások első üteme a kormányváltás előtti időszakban befejeződött. És tény az is, hogy a személyi állomány bérhelyzete javult az elmúlt években, s ma a szolgálati törvény rendelkezéseinek megfelelő helyzetet mutat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezzel együtt az is tény, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok kezelésében lévő ingatlanok, épületek és technikai eszközök felújítása további jelentős ráfordításokat igényel.
(13.50)
Ugyancsak további milliárdokat igényel a 2001-ben befejezett fejlesztések továbbfolytatása, illetőleg a közelmúltban a kormány által elhatározott új technikai fejlesztések megkezdése.
Végül az is tény, hiszen a tények makacs dolgok, hogy a kormány előterjesztése alapján 2003-ban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok feladataik ellátására közel 28 milliárd forintot fordíthatnak, és ez az összeg 3,6 milliárd forinttal haladja meg az előző évi, 2002-es előirányzatot.
Mire elég ez a pénz? A feladatok teljesítése szempontjából azt tudom mondani, hogy a 28 milliárdos előirányzat a jövő évre biztosítja a szolgálatok működőképességét. Kijelentem, hogy 2003-ban rendelkezésre fog állni a szolgálatok személyi állományának költségvetésben előírt bérfedezete, a befejezett technikai fejlesztések működtetéséhez szükséges többletkiadásokat a jövő évi költségvetés biztosítja, és az új kihívások megválaszolásához, illetve az új feladatok ellátásához szükséges forrásokat részben magában a költségvetésben terveztük, részben a meglévő források átcsoportosításával folyamatosan tudják biztosítani a szolgálatok.
A fejlesztésekről: a '96-ban megindított technikai fejlesztések, mint mondottam, befejeződtek, legalábbis első ütemük tekintetében. Természetesen ezeknek a kifutó tételeknek a figyelembevétele és betervezése a következő évi költségvetésben nem volt lehetséges, nincs is rá szükség. Azt azonban fontosnak tartom elmondani, hogy az a helyzet, hogy a fejlesztésben 2003-ban egy visszafogottabb pozíció alakul ki, vagyis átütemezések várhatók, az nem jelenti azt, hogy a fejlesztések leállnának, és azt sem jelenti, hogy a fejlesztések szempontjából 2003 elvesztegetett év lenne. Tételesen arról van szó, hogy 2003-ban a 2004-ben indítandó fejlesztésekre tudjuk biztosítani a feltételeket.
Milyen a költségvetésen belül a nemzetbiztonsági szolgálatok pozíciója? Én azt tudom állítani az ellenzék álláspontjával szemben, hogy a szolgálatok pozíciója a költségvetésben nem romlott. Ha a költségvetésben a kiadási főösszeghez viszonyítom a kiadási oldalt a nemzetbiztonsági szolgálatokra vetítve, akkor 0,54 százalék az, ami mind a három évben jellemző volt, 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban is; ugyanez a helyzet, ha a nemzetbiztonsági kiadásokat a GDP-hez viszonyítom.
Ezek alapján azt tudom mondani, hogy a kormány állja a szavát abban a vonatkozásban, hogy a nemzetbiztonsági feladatokat kiemelten kezeli, és nem igaz az az ellenzéki tétel, hogy a kormány csak szavakban támogatja a szolgálatokat, ehhez azonban nem rendeli hozzá a szükséges pénzeket, a szükséges forrásokat.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy e tájékoztató és ezen álláspont alapján a kormányzati oldallal egyetemben szavazza meg a beterjesztett javaslatot, illetve fogadja el az Országgyűlés a költségvetés nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó részét.
Köszönöm a meghallgatást. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi