LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Már 2002. szeptember 24-én interpellációban fordultam a miniszter úrhoz olyan ügyben, amely több százezer ember boldogulása miatt fontos; olyan ügyben, amely az Európai Unióhoz való csatlakozás miatt fontos; sőt olyan ügyben, amely nemzetgazdaságilag is fontos. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2001-ben az idegenforgalom 4,4 milliárd euró bevételt realizált, ami fedezte Magyarország egész éves energiaigényét.
Akkor a kérdéseimre konkrét választ nem kaptam, ezért a választ nem tudtam elfogadni. A válaszban volt egy mondat: a kormányprogram nem változott, amely szerint a turizmus változatlanul prioritás, és prioritásként fogja kezelni a jövőben is a kormány. Ezek szép szavak, szép gondolatok, szép és jól csengő ígéretek. De az ígéretek csak annyit érnek, amennyit megvalósítanak belőlük, és az ígérő szavahihetősége, hitelessége annyit ér, amennyit a megvalósított ígéretek.
Az elmúlt két évben a polgári kormány közel 60 milliárd forintot fordított idegenforgalmi támogatásra. Ezt a miniszter úr is elismerésre méltónak és folytatásra érdemesnek tartotta a bizottsági meghallgatáson. Ennek ellenére eltelt két hónap, és az emberek újra azt érzik, hogy a mostani kormány nem tartja be az ígéreteit. Újra csak ígérgetnek, de a tettek mást mutatnak, mint a szavak.
A turizmus fejlesztésére szánt forrás jelentősen lecsökken. A következő évben 19 milliárd forintra csökkentették a turizmusra szánt összeget, ami azt mutatja, hogy a jelenlegi kormány számára nem fontos ez az ágazat; egy olyan ágazat, amely közel 300 ezer embernek ad munkalehetőséget, és olyan vidékeken is képes munkahelyet teremteni, ahol az ipar nem tud vagy nem akar megtelepedni. A turizmus fejlesztésének más ágazatokra gyakorolt pozitív hatása is jelentős, hiszen a hozzánk érkezők itt laknak, étkeznek, vásárolnak, itt költik el a pénzüket, és ezzel minket gazdagítanak. Gondolatokban, szavakban a mostani kormány is már tudja és mondja, de döntéseiben, tetteiben ez nem látszik. Ha jövőre nem biztosít több forrást az állam a fejlesztésekre, felújításokra, sok vállalkozás az EU-csatlakozás után a gazdasági versenyben alulmarad nyugat-európai versenytársaival szemben. Így sokan tönkremehetnek, bezárhatják vállalkozásaikat és a csatlakozás után elbocsáthatják dolgozóikat. Ezzel jelentősen nőhet Magyarországon a munkanélküliek száma.
Miért bünteti a szocialista kormány a turizmusból élőket? Tisztelt Miniszter Úr! A kormányzati semmitmondás, hazugság része-e a kormányprogramnak? A sajtóban és több fórumon is elhangzott, hogy a turisztikai célelőirányzat jövőre 33 milliárd forint lesz. Miért nem tartja be a kormány az ígéretét? Miből támogatja a kormány a gyógyfürdők és gyógyszállók, kastélyok, várak és egyéb, turisztikailag fontos létesítmények fejlesztését és felújítását, ha az előzetesen elképzelt forráshoz képest 14 milliárd forinttal kevesebbet biztosít a költségvetésben?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi