DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ott folytatom, ahol Szita Károly polgármestertársam abbahagyta, azzal a megjegyzéssel, amit Toller Lászlónak szerettem volna adresszálni, de már elment: nem tudtuk mi, polgármesterek, hogy itt reformról van szó. Ezek szerint újraértékeljük a költségvetés önkormányzati fejezetét, önkormányzati reformként.
Nem azt szeretném elmondani, ami már itt elhangzott, hanem egy újabb szempontot szeretnék figyelmükbe ajánlani, ami talán megvilágítja azt, hogy még sincs minden rendben az ígéret terén, tekintettel arra, hogy az ígéret arról szólt, hogy minden egyes fillérét kifizeti az önkormányzatoknak a központi költségvetés a 2002-es béremelés 2003-as következményeinek, illetve annak a feltételeit biztosítja. Ennek egy része azt mondja, hogy ott hagyja a szabadon felhasználható bevételeket az önkormányzatoknál, a helyi költségvetésnél, egy része a helyi gépjárműadónak a növekménye.
Mi is ez a növekmény? Ez a növekmény egy kötelezően megemelt gépjárműadó, illetve lehetőség van a kötelező emelésen kívül további emelésre. Kérem szépen, ez nem más, mint tulajdonképpen a bérnövekmény egy részének az állampolgárra való áthárítása. Hiszen a kötelezően megemelt gépjárműadó is fedezete ennek a béremelésnek az elhangzottak szerint.
Szeretném még azt is elmondani, hogy talán elkerülte a figyelmüket az, hogy a következő esztendőben a katalizátoros kedvezmény megszűnik a gépjárműveknél, részben vagy teljesen megszűnik, így egy gépjármű, amelynél katalizátoros kedvezmény volt, a következő esztendőben 113 százalékkal fizet többet - 113 százalékkal fizet többet! -, mint az előző esztendőben, és a gépjárműre vonatkozó helyi adó pedig 33 százalékkal növekszik. Azt gondolom, nagyon óvatosan fogalmazzunk azzal, hogy ennek ott van minden fedezete az önkormányzatoknál; ennek egy része nagyon szépen és nagyon finoman át van hárítva a települési lakosokra.
Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi