DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A 2003-as költségvetés tárgyalása során világosan látjuk azt, hogy Medgyessy Péternek az Egyetértésben a nemzettel című programjában tett ígéretei a nagy átvágás kategóriájába tartoznak.
Azt mondta Medgyessy Péter ebben a programfüzetében: javítjuk a fogyatékos embertársaink életminőségét. Nos, hölgyeim és uraim, ez olyan jól sikerült, hogy a költségvetésben szinte elfelejtettek gondolni a fogyatékosokra. 2002-ben 39,3 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés, ezzel szemben a 2003. évi tervezetben megszűnik a társadalmi szervezetek és alapítványok nevesített támogatása, megszűnik a szociális intézmények rekonstrukciós programja. A fogyatékosügyi program előirányzata 35 százalékkal csökkent, ez mintegy 700 millió forintot jelent, a fogyatékosügyi támogatás 21 százalékkal csökkent, ez mintegy 18 milliárd forintot jelent. Az intézményes ellátás normatíváit 62 százalékos szinten tartalmazza a költségvetés. Gyakorlatilag - azt kell mondanunk - leállt a fogyatékosügyi program, amire egyszerűen magyarázatot sem találok a képviselőtársaim részéről.
Ugyanakkor mit ígért tulajdonképpen Medgyessy Péter a családoknak? Még azt ígérte, hogy tízezer forinttal megemeli a gyest. Ezzel szemben a költségvetés 4 ezer forinttal bírja támogatni, ami sokkal kevesebb, mint amennyi az ígéretek között szerepel. Nem változik a gyed mértéke sem, hiszen ez továbbra is bruttó 83 ezer forint lett. Mit ígért a családoknak? Nincs alanyi jogú tankönyvellátás, nincs ingyenes étkeztetés, amelyre oly sokat vártak, és ennek még csak a pótlását sem látom sehol. Tehát nemhogy az önkormányzatokat nem hozzák helyzetbe, hogy tudják finanszírozni a családok ilyen szintű támogatását, hanem még a költségvetési források keretében külön fejezetben sem találhatjuk meg.
De mit ígértek a nyugdíjasoknak? A nyugdíjasok támogatása is elmarad, mert nekem ne mondják, hogy a 13. havi nyugdíjjal letudják azt a támogatást, ami a kampány során felvetődött (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.). Ez ugyanis messze nem fedezi, hiszen tulajdonképpen egynegyede sincs annak, mint ami a választások során elhangzott. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi