DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Szita Károly! - volt elvtársam (Derültség.), barátom és polgármestertársam. Az általános vita keretei között már szót váltottunk az önkormányzatok költségvetéséről, és itt jelentősebb érvbeli különbség nincs, szemléletbeli különbség viszont van, hiszen ön azt állította, hogy az 50 százalékos bérnek nincs fedezete. Van; ez a belső költségvetés megítélésének a kérdése, hogy azt a forrást, amit a kormány összességében biztosít - ez lehet normatív támogatás, megosztott bevétel, átengedett jövedelem, meg nem tudom, micsoda, tehát sok minden előfordulhat a költségvetés keretei között -, az fedezi-e az 50 százalékos bérnövekményt. Biztosan látjuk, hogy azzal a konstrukcióval, amit Veres János felvázolt, egy apró korrekcióval ez fedezhető.
Más kérdés az, hogy utána egy önkormányzati költségvetésen belül mire jut. Ha úgy célozzuk meg a fejlesztési elképzeléseinket, hogy mindenféle helyet biztosítunk ahhoz, hogy egy olyan megkerülő utat építsünk, amely nem jön sehonnan és nem megy sehova (Derültség az MSZP soraiban.) az elkövetkezendő harminc évben, akkor valószínűleg rossz volt a forrásfelhasználás, tehát módosítani kell, erre nem kellett volna elkölteni a pénzt. Vagy mi biztosan nem hirdetünk Pécsett ingyenes szemétszállítást úgy, hogy közben kommunális adót kivetettünk a lakosságra; úgy ingyenes, hogy befizeti hozzám a kommunális adót, én meg kifizetem a céget. Hogy milyen elvi alapon és milyen elszámolás alapján, ezt majd egy ÁSZ-vizsgálat el fogja dönteni.
De igazából nem is ez a gond, hanem az, hogy végre egyszer együtt kellene működnünk egy önkormányzati költségvetési reform kialakításában, hiszen amíg itt papolunk mindenféle fejezeti ötletelésről (Babák Mihály: Ez reform?), addig már neki lehetett volna állni - volt ilyen kezdeményezés -, hogy a kétharmados törvényeket módosítsuk az elmúlt ciklusban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mindig kiabál, de sose érti senki, hogy mit - egyszer rendesen intonáljon, képviselőtársam! (Derültség az MSZP soraiban.)
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból. - Babák Mihály: Nagyon jó voltál! - Tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi