FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Vincze László képviselőtársam egy nagyon súlyos kérdést kezdett el feszegetni, ami sokkal messzebbre mutat, mint hogy a költségvetésről van szó. Az az indítvány, amelyben ők szeretnék felgyorsítani az osztatlan közös tulajdonok kimérését és állami finanszírozását, nemcsak egy technikai indítvány, amelyben az a kérdés, hogy van-e pénz vagy nincs, hanem ennél sokkal súlyosabb, itt egy irányultságról van szó.
(18.50)
A Szocialista Párt rájött arra, hogy ezt a másfél millió hektárnyi földet, ami nincs fölosztva, nem is szabad most már fölosztani. Tudatosan, saját politikai érdeküknek megfelelően gátolják, hogy ez a másfél millió hektár magánkézbe kerüljön. Hogy miért? Erre ma délután Németh Imre miniszter úr adta meg ugyan ártatlanul, de a valós és az általuk igaznak tartott választ. Azért, mert az Európai Unió nem a tulajdonosokat, hanem a használókat finanszírozza. És itt erről van szó. Önök pontosan tudják, hogy ennek a másfél millió hektárnyi földnek a döntő többségét ma a téeszek használják, bérbe visszaveszik a tulajdonosoktól, akik eszköztelenek, tehát képtelen a művelésre. Arra játszanak, hogy ezek a kolhoz típusú rendszerek ezt a másfél millió hektárnyi földet az Unióba lépve a továbbiakban támogatással fogják tudni használni, és eszük ágában sincs innentől kezdve, hogy ez magántulajdonba kerüljön.
Ezért kerül bele a költségvetési törvénybe, hogy 2004-ig semmiféleképpen sem akarják magánkézbe szétíratni ezeket a földeket. Ezért sokkal súlyosabb ennek az indítványnak a tartalma, mint hogy az a kérdés, hogy van-e rá pénz vagy nincs, mert a Pénzügyminisztérium ugyan azzal indokolta, hogy jelenleg nincs rá pénz, de a Pénzügyminisztérium elfelejtette azt az indoklásba betenni, hogy közben 50 százalékkal megemelték a tulajdoni lapok kiváltásának a költségét akkor, amikor az adótörvényeket nemrég zártuk le, 2 ezer forintról 3 ezer forintra emelték föl a tulajdoni lapok kiváltásának a költségét. (Taps a kormánypártok soraiban. - Mádi László: Jól beszéltél, Sanyi! Teljesen igazad van!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi