DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A képviselő asszony írásban is feltette nekem szó szerint ugyanezeket a kérdéseket, én részletesen válaszoltam ugyanezekre a kérdésekre, és figyelmesen, még egyszer meghallgattam ugyanezeket a kérdéseket. Eltűnődtem, vajon elhamarkodottan ítélem-e meg a dolgot, ha úgy döntök, hogy a képviselő asszony meggyőzésére kár huzamosan időt fordítanom (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.), ezért engedje meg, hogy kérdéseire röviden válaszoljak.
Először is, értékrendünk világos: kormányunk fontosabbnak tartja a családokat, mint az önök kormánya (Moraj az ellenzéki padsorokban. - Taps a kormánypárti sorokban.), ezért támogatja a civil kezdeményezéseket, mert szövetségesnek tekinti a civileket, így tehát az ön feltételezése alaptalan, az állításait pedig a leghatározottabban visszautasítom.
Másodszor: nem utasítjuk el a kezdeményezéseket, hanem támogatjuk őket, legfeljebb nem válogatjuk a jelentkezőket pártpolitikai szempontok szerint, mint ahogy az ebből a jelentésből egyébként kiderül. A Családpolitikai Intézet 100 millió forintjából ugyanis 18 milliót azért voltunk kénytelenek visszavonni és zárolni, mert nem az eredeti célra használták azt fel. Ezt a módszert nem kívánjuk folytatni. Nem szüntetjük meg a pályázati programot, de ellenőrizzük a pénzek felhasználását, és hogyha nem az adott célra használják fel - mint ahogy az sok esetben történt, hogy a 10 százalékát sem költötték az eredeti célra -, visszavonjuk ezeket a pénzeket, és azoknak adjuk, akik fel tudják azokat használni.
A képviselő asszony azt kérdezi, hogy mire költöttük a pénzt, ezért javaslom, hogy figyelmesen olvassa el még egyszer azt a részletes tájékoztatót, amit átadtunk önnek és képviselőtársainknak, hiszen a fejezeti kezelésű előirányzatnak nemcsak a 2003-as, hanem a 2001-es, 2002-es számairól is beszámoltunk, hogy az összehasonlítható legyen. És mielőtt végképp aggódna, képviselő asszony, a pályázatok sorsáért, a figyelmébe ajánlom ezt a részletes vizsgálati anyagot is.
Egyébként - most már nem önnek, hanem a közvéleménynek, az érintetteknek - azért elmondanám, hogy igen, a jövő évi költségvetésben nem 2,4 milliárd forintot, mint amit önök két év alatt, hanem ennek a hússzorosát, plusz 50 milliárd forintot fordítunk a családok támogatására (Taps a kormánypártok soraiból.): 28 milliárdot a családi pótlék emelésére, az anyasági támogatás emelésére 2 milliárdot, a nagyszülők gyesére 2,5 milliárdot, a kiegészítő családi pótlék emelésére 4,1 milliárdot, az apák szülési szabadságára 1,5 milliárdot és több mint 12,5 milliárdot a családtámogatásra - ez több mint 50 milliárd forintos többlet. Kétségtelen, hogy törvényesen, nyilvánosan, szabályozott feltételek szerint adjuk oda maguknak az érintetteknek, nem pályázattal akarjuk ezt elosztani. A szocialista kormány tehát éppen hogy nem fordul szembe a családokkal, világos az értékrendünk, nem válogatunk a családok között, hanem közvetlenül támogatjuk őket; a civil kezdeményezésekkel hasonlóképpen járunk el.
Ez a kormány támogatja a családokat - megismételném más hangsúllyal, de így igaz: "ez" a kormány támogatja a családokat. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.) Remélem, hogy az általuk is ellenőrizhető tettek minősítik majd... (Hangosítás nélkül. - Taps a kormánypárti sorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi