DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Van-e fontosabb az emberek életében, mint a család és a szeretteik? Van-e fontosabb annál, hogy az állam csekély eszközeivel, de segítse ezeket a családokat? Biztosak vagyunk abban, hogy ezekre a kérdésekre minden jóérzésű polgár igennel válaszol.
Talán még a szocialista kormány sem kérdőjelezi meg ezt - viszont nem biztosít anyagi lehetőségeket arra, hogy a család eszméjét és értékeit támogassa. Ez annál súlyosabb, mivel olyan időket élünk, amikor az aggódó szülők százezrei kérdezik, mit mondjanak gyermeküknek, amikor az esti mese idején, este hét és nyolc óra közötti időben durva, ízléstelen jeleneteket láthatnak a televízió képernyőjén valóságshow-ként tálalva. Egyrészről tehát a családok bomlasztása zajlik, pénzt nem kímélve, másrészről pedig egy fillér sem jut a család, a házasság intézményének erősítésére.
A polgári kormány 2001-ben 1 milliárd, 2002-ben további 1,4 milliárd forintot fordított a családi összetartást erősítő, házasságra felkészítő, valamint a családi életformát népszerűsítő programok, kiadványok és rendezvények támogatására. A pályázat rendkívül népszerűnek bizonyult, hiszen nem az állam hozott létre különböző programokat, kiadványokat és intézményeket, hanem a már meglévő és az emberek körében rendkívül népszerű civil, valamint egyházi kezdeményezéseket támogatta, azok továbbfejlesztését tette lehetővé, sőt új közösségi fejlesztések indítására is lehetőség nyílt.
Önök már benyújtották az Országgyűlésnek a 2003. évi költségvetés tervezetét, amiből világosan látszik, hogy nem kívánják folytatni ezt az önkormányzatokat, a civil társadalmat és a családokat egyaránt erősítő programot, ugyanis sem a fejezet költségvetésében, sem a minisztériumi tervezés szintjén nem jelenik meg a fedezet.
Kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy a szocialista kormány büntetni kívánja a civil, az egyházi kezdeményezéseket és ezáltal a családokat, és egy másfajta, zavaros értékrendet kíván népszerűsíteni, amelyben már kidobott pénznek minősül a családokra fordított összeg. Információink szerint ugyanis a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, amely korábban a pályázatok lebonyolítását végezte, nemcsak hogy ilyen jellegű feladatot nem kapott, hanem a polgári kormány által beindított egyéb programok folytatására sem kap fedezetet.
Kérdezem ezért, tisztelt miniszter asszony: miért nem tartja fontosnak a családok megerősítését támogató önkormányzati, civil és egyházi kezdeményezéseket? Miért utasítja el a társadalom önszerveződési kezdeményezéseit, ha azok a családok biztonságát szolgálják? Kérem továbbá a miniszter asszonyt, hogy nevezze meg konkrétan, milyen okból szüntet meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy igazolt és jól bevált pályázati programot, és hova tették azt a pénzt, amit a polgári kormány erre a célra több éven át biztosított.
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi