KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm a kérdését, amelyet a Magyar Állami Operaház intendáns főigazgatói munkakörére kiírt pályázat tárgyában tett fel. Mint azt ön is tudja, a pályázat kiírására azért került sor, mert korábban az Operaház művészeinek körében megrendült a főigazgató és a főzeneigazgató munkájába vetett szakmai és emberi bizalom. A lefolytatott vizsgálatok, valamint az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának meglehetősen hosszú, hatórásra nyúlt személyes meghallgatásai sajnos igazolták az aggályok jelentős részét, ezért a miniszter úr élt a felmentés jogával. Ezzel azonban a helyzet még nem oldódott meg.
A megüresedett helyek betöltéséről gondoskodni kell, ehhez pedig pályázatot kell kiírni. Ez a pályázat a szakmai igényeknek megfelelően a Magyar Állami Operaház főigazgatói munkakörére szól. Ezért került sor az Operaház alapító okiratának módosítására, mely módosítást a megbízott főigazgatóval, Szinetár Miklós úrral az érvényes szabályok szerint természetesen véleményeztetnünk kellett.
Az egy másik kérdés, hogy Szinetár Miklós úr időközben jelentkezett az említett pályázatra. Ehhez joga van. Megjegyzem, Szinetár Miklós szakmai, vezetői és emberi kvalitásai alapján mindenkor joggal pályázhatna az Operaház főigazgatói posztjára, olyan méltó társakkal együtt, akik önmagukban is bizonyítják, hogy a Magyar Állami Operaház intendáns főigazgatói munkakörére pályázni érdemes, hiszen a pályázat nyílt és tiszta.
A bírálóbizottság tagjai a munkavállalói és a szakmai szervezetek delegáltjain túl olyan neves művészek, zenekritikusok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), zenepedagógusok és gazdasági szakemberek, akiknek szakmai hírneve és emberi hitele megkérdőjelezhetetlen. Ez garanciát jelent arra, hogy a neves pályázók közül a legalkalmasabb jelölt kerül majd az Operaház élére. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Még valami, csak a tisztánlátás kedvéért: a bírálók között nincs és nem is lesz olyan személy, akit Szinetár Miklósnak hívnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi