GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Az Országos Kriminológiai Intézet által készített tudományos értékű hatástanulmány országos reprezentatív mintán interjúkat készített jogalkalmazókkal, rendőrökkel, ügyészekkel, ilyen ügyekben eljáró bírákkal. Az ő 61 százalékuk azt mondta, hogy a '99-es szigorítás nem érte és nem is érhette el az általa kitűzött célt: a kábítószer-fogyasztás visszaszorítását, pláne nem megszüntetését. Egy nyitott kérdésre a háromnegyedük egyetlenegy társadalmi hasznot nem tudott megnevezni. Nyitott kérdés volt: mondjon egy hasznot, egy társadalmi hasznot a '99-es szigorítással kapcsolatban - kérdezték a kérdőíven a rendőröktől, ügyészektől, bíráktól. A háromnegyedük egyetlenegy ilyet nem tudott megnevezni. Ezt adott esetben kommentálhatják a '99-es szigorítást pártoló, jelenleg ellenzékben ülő képviselők.
Még egyet szeretnék a figyelmükbe ajánlani: a megkérdezett jogalkalmazókat megkérdezték arról is, hogy milyen pontokon módosítanák újra tovább ezt a jogszabályt. A legtöbbet emlegetett javaslatok között szerepelt az elterelés intézményének a '99 előtti helyzetre való visszaállítása.
Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a dílerek bejuthatnak-e a középiskolákba, önök többen jogvégzett emberek, nagyon jól tudják, hogy van egy bizonyítási eljárás. Mondhatja azt egy díler, hogy én csak egyszer fogyasztottam, és az az iskolás a barátom és együtt szívtuk el, csak ha a rendőrök elmennek a lakására házkutatást tartani, ott nem csekély mennyiséget fognak találni, a rá vonatkozó tanúvallomásokból ki fog derülni, hogy nem egyszer adta át, hanem többször adta át, és nem közös fogyasztásra adta át. Ez benne van a jogszabályban. Ha már többször, ha nem közös fogyasztásra adja át, akkor már nem mentesülhet a büntetés hatálya alól. Ez a lényeg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Így nem mentesülhetnek a dílerek ezzel a szabályozással ez alól a büntetés alól. Ez a lényeg, képviselőtársaim.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi