DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Néhanap úgy tűnik, hogy majdnem nyugalom van; mikor az élesebb, de korrekt szópárbajok szünetében, máskor a durva parlamenti hangvételt is feledve, ám szinte mindig feleslegesen veszekedő hangú közéletünkben néha talán mégis képesek vagyunk megállni, leülni vitatkozni és nagyjából egyet is érteni.
Ilyen alkalom volt nemrég a Magyar Állandó Értekezlet hatodik fóruma is; arra bizonyságul, hogy néhanap a kényszer, a közös magyar érdek és a kölcsönös jó szándék elvezethet néha még a közös nyilatkozathoz is. De persze ez még nem elég, mert jó volna majd a szavazáskor is nem külön a pártfenntartásokat hangoztatni, hanem voksokkal is felmutatni azt a bizonyos, több mint 92 százalékos nemzeti egyetértést, azokkal a szlovák követelésekkel szemben is, amelyek beszélnek a magyar igazolványról, de nem beszélnek a szlovák igazolványról, és amelyek minden erővel megpróbálják meggátolni a mi törekvéseinket, amelyek egyértelműen eurokonformak.
Most mégsem a hatodik Magyar Értekezlet sikerét kívánom méltatni, noha az MDF azt jó és közös teljesítménynek tekinti. Nem is a kedvezménytörvény módosításának mások által is elfogadható MDF-es indítványairól szeretnék szólni, hiszen az oktatásra, a munkavállalásra és az utazási kedvezményekre tett, nem elvevő, hanem hozzáadó javaslataink ismertek. Gyakorlatias javaslatok ezek, amelyeket a határon túli magyarság igényei szerint fogalmaztunk meg.
Most arról a magyar szolidaritásról szeretnék beszélni, ami a társadalomban erősödőben van. Arról a közös parlamenti és kormányzati feladatról, amit nemcsak érezni, de vállalni is kell; amit érezni jó, de vállalni munka. Arról a gondolatról beszélek, amit a Magyar Értekezlet legfőbb tanulságaként szűrhetünk le, arról, hogy ha nem ravaszul és orvul csökkenteni, hanem ellenkezőleg: némileg növelni próbáljuk a határon túli magyar közösségek támogatását, akkor a jövőbe, tehát önmagunkba ruházunk be. Volt vita, tisztelt Ház, hogyne lett volna, még arról is, hogy ez a támogatás csökken-e majd vagy nő, és persze arról is, hogy honnan, hová célszerű az átcsoportosítás. Amiben viszont megvolt az egyetértés, az az, hogy nemzetpolitikánknak és a belőle született, sajnos szerény kedvezménytörvénynek a lassan már termőre forduló önberuházásait mindenképpen támogatni kell; nemcsak érezni, de vállalni is azt, ami ésszerű, tisztességes és a magyarság érdekében álló.
Ezért javasolja a Magyar Demokrata Fórum a harmadik 1 százalék bevezetését a határon túli magyarság támogatására. A keret és a lehetőség már készen áll. Nem más ez, mint a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi LXXVI. törvény. Ez a törvény a civil szféra és az egyházak támogatását lehetővé téve, befizetett adónk 1-1 százalékáról szól. Vagyis arról rendelkezhetünk, hogy akarjuk-e, és ha igen, hová átutaltatni már amúgy is lerótt adónk 1-1 százalékát.
Az MDF ennek a törvénynek a módosítását fogja hamarosan a Ház asztalára tenni, annak érdekében, hogy a szomszédos államok magyar nemzeti közösségei pályázatok útján részesülhessenek majd ebből az alapból.
Tisztelt Országgyűlés! Az MDF nem pluszmilliárdokat követel, hanem lehetőséget ajánl. Lehetőséget akarunk teremteni, nem pedig kötelezettséget, és ennek a törvényes lehetőségnek az alapja a nemzeti szolidaritás, az, ami ha megvan, senkit sem állíthat szembe senkivel sem, hiszen sem az első, sem a második 1 százalékot eddig sem volt kötelező odaadni. Ma még az sem tudható pontosan, hogy ez a bizonyos harmadik 1 százalék esetleg mennyi volna.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum minden korrekt és tisztességes megoldást helyeselni tud a határon túli magyarok támogatása érdekében.
(9.20)
A mi megoldásunk azonban, lévén teljesen önkéntes, mást is megmutatna, nemcsak az adóforintokat; mert a forintokról nem mi szavaznánk itt, az Országgyűlésben, hanem maga a társadalom.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi