DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR, a szociális és családügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés szociális és családügyi bizottsága október 22-én megtárgyalta a fenti törvényjavaslatot.
A bizottság ülésén szóba került az, hogy a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak államosítása után szükség lenne a társadalmi felügyeletre. Az előterjesztő képviselője elismerte, hogy ez a rész valóban hiányzik a most napirenden lévő javaslatból, az ősz folyamán azonban benyújtásra kerül egy önálló törvényjavaslat ennek a kérdésnek a megoldására.
A vita során felmerült a fertőző betegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok köre, azok kiterjesztése a hozzátartozókra, a beteggel érintkezők körére. Ezzel kapcsolatosan aggályok fogalmazódtak meg, és a bizottság tagjai mindkét oldalról kifejezték azon óhajukat, hogy szeretnék látni a szűrővizsgálat hatálya alá tartozó fertőző betegségek listáját. Erre vonatkozóan az előterjesztő képviselője ígéretet tett.
A kontaktuskutatásról is szó esett a bizottság ülésén. Itt elhangzott, hogy ez már régóta bevett gyakorlata a bőr- és nemibeteg-gondozóknak; itt a HIV esetében és más fertőző betegségek esetében ennek komoly közegészségügyi következménye is lehet.
A szűrés megszigorítására elhangzott annak a svéd gyakorlatnak az ismertetése, miszerint Svédországban a kilencvenes évek elején megszigorították a HIV-szűrések pozitív eredménnyel járó eseteit, ugyanis aki vagy anonim, vagy más szűrésnél pozitív eredményt mutatott fel, azt hatóságilag kötelezték gyógykezelésre. Ennek megfelelően Svédországban a HIV és az AIDS gyakorisága nem növekszik, sőt valamelyest csökken. Magyarország is kedvező helyzetben van az AIDS-gyakoriság és a HIV-gyakoriság vonatkozásában, köszönhető ez annak a korábban hozott rendeletnek, amelyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt. Ha mi meg akarjuk tartani ezt a jó és kedvező helyzetünket a HIV vonatkozásában, akkor mindenképpen ragaszkodnunk kell a szigorításhoz.
A vitában elhangzott a salátamódszer kritikája is. Ez a törvény eredeti formájában is salátatörvény volt, és jelenleg a sok érintett törvény miatt célszerű ilyen formában beterjeszteni, mivel egyes törvényeket csak igen kis mértékben érint a módosítás, és ezért egy új törvényt beterjeszteni nem lenne célszerű.
A betegjogi képviselő intézményének bevezetése is kérdéseket vetett fel. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a betegjogi képviselő, valamint az ellátottjogi képviselő és a gyermekvédelem területén szükséges intézkedések mindenképpen egy közös személyt igényelnek, és egy intézményen belül, egy közalapítványi formában képzelhető el ennek a működtetése. Ennek létrehozását célozza a most tárgyalandó törvényjavaslat.
A bizottság végül is 11 igen és 9 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a fenti törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi