DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! A T/1107. számú törvényjavaslatot az egészségügyi bizottság október 28-án tűzte napirendjére. Rendkívül alapos vita eredményeként a bizottság többsége 12:10 arányban határozott úgy, hogy a törvényjavaslatot általános vitára javasolja. Jelen hozzászólásomban a többségi véleményt kívánom ismertetni.
Mi teszi időszerűvé a törvényjavaslatot? Az a kötelezettség, amelyet az Alkotmánybíróság döntése rótt ránk, aztán az időközben megfogalmazódott országgyűlési biztosi ajánlások, továbbá azon törvényi keretek megteremtésének szükségessége, amelyek között az uniós csatlakozás még hátralévő alacsonyabb szintű jogalkotásai elvégezhetők. Ugyancsak az egészségügyi és egészségbiztosítási törvények hatálybalépése óta felhalmozódott tapasztalat, amely alátámasztja a módosítás szükségességét, és végül, de legkevésbé sem utolsósorban a kormány azon programja, amely szerint a finanszírozási rendszerben bizonyos átalakításokat kell végrehajtani.
(9.50)
Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a HIV-AIDS-rendelet néven elhíresült miniszteri rendeletet, miután alkotmányellenesnek tartotta, hogy az állampolgári jogokat közvetlenül érintő, korlátozó intézkedések előírhatóak lennének törvényi felhatalmazás nélkül. Ezért a javaslat kibővíti az egészségügyi törvény idevonatkozó bekezdését, és általánosságban felsorolja azokat a lehetséges okokat, amelyek körében elrendelhető a kötelező szűrővizsgálat. Ezzel megadja a szükséges jogi kereteket anélkül, hogy nevesítené a fertőző betegségeket, és kijelöli a követendő magatartást azzal, hogy a közösség érdekeit szem előtt tartva bizonyos jogok korlátozhatóak.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ajánlása alapján az alkoholfogyasztás következtében kialakult heveny tudatzavar, illetve a szövődménnyel fenyegető alkoholmérgezéses állapot megoldása az egészségügyi ellátás felelősségi körébe tartozik, így ezt a mentési feladatok között nevesíti. Ennek megfelelően nincs térítési kötelezettség, már csak azért sem, mert adott esetben a térítés díjának behajtása az Országos Mentőszolgálat részéről teljesíthetetlen elvárás volt.
Fontos eleme a törvényjavaslatnak az egységes beteg- és ellátottjogi rendszer kialakítása. Éppen az egészségügyi bizottság szorgalmazta azt az országgyűlési határozatot, amelyben köteleztük a kormányt, hogy az egészségügyi törvényben szabályozott betegjogi és a szociális törvényben nevesített ellátottjogi képviselő intézményét foglalja egybe, és egységesítse a rá váró feladatokat, megválaszolva ezzel azt az ombudsmani kérdést is, hogy az ellátottjogi képviselőnek van-e joga megismerni az ellátott egészségügyi adatait. Elkerülhetetlen az egészségügyi dolgozók titoktartási kötelezettsége alóli felmentésnek itt megjelenő szabályozása.
A képviselőtársaim tudják, hogy az utóbbi időben szinte egymás után jöttek a hírek a családon belüli gyermekbántalmazásról. Minden lehetséges eszközzel harcolnunk kell ez ellen, jelen esetben úgy, hogy az egészségügyi dolgozót ebben a formában is nevesítve fel kell hívni, hogy az általános titoktartás kötelezettsége nem vonatkozik arra az esetre, ha a bántalmazott érdekében tesz bejelentést.
Hiányokat is pótol a javaslat akkor, amikor például a kórszövettani vizsgálatok feltételeinél megadja a részletes szabályok kidolgozásának felhatalmazására szolgáló lehetőséget, vagy azt a nagyon ésszerű felhatalmazást, hogy a gyógyászati segédeszközt a kórházi orvos is felírhassa, illetve a beteget megillesse a támogatás az ily módon felírt gyógyászati segédeszköz után.
Az EU-jogharmonizációhoz alkalmazkodva a javaslat tartalmazza a külföldön szerzett diploma, oklevél elfogadásának, illetve nyilvántartásának szabályait is.
Összefoglalva, a legnagyobb vitákat az eddig érintett témák váltották ki. Ezek jelen szabályozását azonban a bizottság többsége fontosnak tartja még akkor is, ha a részletek tekintetében lehetnek és vannak csiszolnivalók. Álláspontunk szerint az általános vitát célszerű lefolytatnunk, hogy ezenközben is alakuljon, formálódjon a gondolat, és hogy így eljussunk egy előremutató és széles körű megelégedésre szolgáló jogszabályhoz.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi