SZŰCS LAJOS

Full text search

SZŰCS LAJOS
SZŰCS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót. Megköszönöm az előttem szóló képviselőtársamnak, hogy összefoglalta és valóban a bizottsági üléseken elhangzottakból állította össze a bizottsági véleményt. Ez eddig nem volt példa, de reméljük, a példa most már ragadós lesz.
Egyes, az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló T/1107. számon önök előtt lévő törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának tárgyalásán a szociális és családügyi bizottság 2002. október 22-én megtartott ülésén a kormánypárti többséget kihasználva valóban 11 igen és 9 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak tartottuk azt.
A bizottsági ülésen a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nevében elmondtuk, hogy a benyújtott törvénymódosítással kapcsolatban a legnagyobb problémánk az, hogy a kormány ismételten egy, a korábbi ellenzéki, mostani kormánypártok által sokat kritizált és támadott törvénymódosítási módszerhez, az elhíresült salátamódszerhez folyamodott. Hiszen egy átgondolt, átfogó törvénymódosítás helyett véleményünk szerint nem átgondolt módon ide-oda belenyúlt egyes törvényekbe, és azt az egységesség látszatát keltő törvénymódosító javaslatként nyújtotta be.
Nem igazán értettünk egyet azzal, hogy ilyen módon barkácsolgassuk a törvényeket. Felhívtuk a figyelmet arra: aggályosnak tartjuk, hogy a módosításokban rejlő tényleges szabályozás helyett homályos módon később megszülető kormány- és miniszteri rendeletekben kívánják a tényleges kérdéseket szabályozni. Példa erre - Schvarcz képviselőtársamhoz hasonlóan - a betegjogi képviselők helyzete, hiszen az eljárásra, a betegjogi, ellátottjogi képviselők jogállására, a szervezetre vonatkozó részletes szabályok kidolgozására a módosítás szerint a kormány kap felhatalmazást, arra, hogy rendeletben állapítsa meg a részletszabályokat, és hiányoltuk, hogy ha ez így van, a végrehajtási utasításokat a kormány legalább tervezet formájában miért nem nyújtotta a bizottság elé. Úgy ítéltük meg, hogy ezzel a felállított betegjogi képviselők kerülnek kellemetlen helyzetbe, valamint a betegek jogai sérülhetnek, hiszen kiszolgáltatottá válnak a betegek, mert nem tudják azt, hogy mi az ellátás, amire ők jogosultak, hiszen ez majd később, a végrehajtási rendeletből derül csak ki.
Kiderült az is, hogy ismét meg akarnak szüntetni egy, a polgári kormány négyéves működése során jól bevált és működő rendszert a társadalombiztosítás alapjaival kapcsolatban, és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és a társadalombiztosítás szerveinek állami felügyeletéről szóló törvényt módosítva, ismét a már jól ismert módon, a saját klientúra építésére használva, álságos módon társadalmi felügyelet létrehozásán fáradoznak az alapok fölött.
Felhívtuk a figyelmet néhány, véleményünk szerint aggályos részletre is, amelyek személyiségi jogokat sérthetnek, olyan nem egyértelmű megfogalmazásokat tartalmaznak, amelyek félreérthetők.
A külföldi állampolgárok Magyarországon végzendő egészségügyi tevékenységének engedélyezési szabályait túlzó módon szabadosnak tartottuk. Hiszen a jogszabályalkotó szerint elég lesz a tevékenységet végzőnek nyilatkozni arról, hogy ő már végzett ilyen tevékenységet más országban, és az engedélyt kiadó szervnek nem lesz joga a végzettséget igazoltatni, a tevékenységre való alkalmasságot vagy alkalmatlanságot megállapítani. Arra kértük a kormányt, amennyiben lehetséges, gondolja át a törvénymódosító javaslatot, és ezért vonja vissza.
Összességében ezért a bizottság Fidesz- és MDF-frakcióban lévő képviselői nem támogatták a benyújtott törvénymódosító javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi