DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Képviselő úr, biztosíthatom, hogy egy szavatartó kormánnyal áll szemben, amely betartotta és be fogja tartani az ígéreteit. (Arnóth Sándor: Várjuk!) Efelől nyugodt lehet.
A kabai ügy azonban nem egészen úgy fest, mint ahogy ön elmondta, hogy az akkori vezetők osztották ketté a kabai szövetkezetet. Ugyanis e szövetkezet ezen tagjai éltek az 1992. évi II. törvény adta lehetőséggel, és kihozták a vagyonukat a szövetkezetből. Így tehát történt egy csoportos vagyonkivitel, egy kiválás, és természetesen volt egy maradó szövetkezet.
(12.10)
Ez a maradó szövetkezet, az Agrico Szövetkezet 2001-ben felszámolás következtében megszűnt. A Fidesz-kormány döntése szerint a felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosai, legyen szó aktív, nyugdíjas vagy külső üzletrész-tulajdonosokról, egyetlen fillért sem kapnak, önök ilyen vételi ajánlatot ennek a szövetkezetnek nem tettek. A Medgyessy-kormány valóban megígérte, hogy a felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosait kárpótolja, és ez az ígéret be is lesz tartva, de mint ahogy ön mondta, nem azonnal, hanem ahogy a pénzügyi feltételek erre megteremtődnek.
A másik szövetkezet - csak szeretném értelmezni önnek, képviselő úr: a kiválás azt jelentette, hogy a szövetkezet tagjai az üzletrészükért átvették a vagyonukat, és teljesen az egyéni döntésük szerint hazavihették, eladhatták vagy másik szövetkezetet alapíthattak. Ez a szövetkezet így jött létre, úgyhogy akik ilyen módon megválasztották a vezetőiket és kifosztották őket, azok vessenek magukra; úgy gondolom, erre semmiféle külső befolyás nem történt.
Önök az így létrejött szövetkezeteknek szintén nem tettek semmiféle ajánlatot, mivel ott olyan üzletrész nincs is, ami a '92. évi II. törvény szerint létezne, tehát nincs mit megvásárolni. El kell mondanom, hogy erre a mi ígéretünk sem terjed ki, hiszen mi azt mondtuk, hogy minden alanyi jogú üzletrészt meg kívánunk vásárolni, erre teszünk vételi ajánlatot.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi