DOBÓ LÁSZLÓ

Full text search

DOBÓ LÁSZLÓ
DOBÓ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Szegedi lévén, a Csongrád megyei TÁH, a jogszabály és az önkormányzattal kötött megbízási szerződés alapján, központosítottan számfejti a szegedi és a megyében minden település önkormányzati fenntartású költségvetési intézményei közalkalmazottainak, munkavállalóinak a bérét.
A bérkifizetések fedezetét az önkormányzat biztosítja és utalja át. A dolgozókat megillető, a tárgyhónapot követő hó 3-án esedékes illetmények bérjegyzékét a szerződésnek megfelelően minden hónap utolsó napjaiban postázza az önállóan gazdálkodó intézmények részére. Így történt ez most is szeptember 27-én, ám a bérjegyzékek mellé a megyei TÁH igazgatónője levelet csatolt, melyben kéri az intézmények vezetőit, hogy a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter leveleit fénymásolják le, és a dolgozóknak juttassák el.
A fenntartók, azaz az önkormányzatok a TÁH ezen intézkedéséről nem értesült. A kérés a szegedi önkormányzat által fenntartott intézmények vonatkozásában körülbelül 12 ezer darab fénymásolatot jelent. A TÁH igazgatónője által mellékelt két miniszteri levél aláírást vagy az aláírás helyén nevet nem tartalmaz, a fejléc felirata a Magyar Köztársaság címere alatt: Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Mindkét levél olyan információkat közöl a közalkalmazotti bérfejlesztésről és a kormány száznapos programjának végrehajtásáról, amely a szegedi önkormányzat vonatkozásában legalább hatezer, országos szinten pedig legalább hatszázezer közalkalmazott és családja, hozzátartozói választási döntéseinek befolyásolására alkalmas; magyarázkodó és megtévesztő információkat tartalmaz. Miben áll ez a megtévesztés?
1. A kormány nem tudta teljesíteni azt a választási ígéretét, hogy minden közalkalmazott bérét 50 százalékkal emeli szeptember, illetve október 1-jétől, a levél mégis a száznapos program teljesítéseként tünteti azt fel.
2. A garantált illetményen felüli illetmények fedezetét eddig is, és ezután is az önkormányzat biztosítja saját forrásai terhére, ám ezt a tényt a levél nem említi, így azt a hatást éri el, mintha ezen többletbérek fedezetét a kormány, a Munkaügyi Minisztérium vagy bármely más ágazati minisztérium központi forrásokból biztosítaná.
3. A garantált illetmény feletti illetmények dolgozónkénti felosztásáról a munkáltató, jelen esetben az önkormányzat dönt, azonban a levél ezt úgy tünteti fel, hogy amennyiben a dolgozó most nem kapja meg a korábban részére jóváhagyott többletbért, azaz nem, vagy alig kap több bért, azért ne a kormányt, hanem a munkáltatót avagy az önkormányzatot okolja. Ezzel a minisztérium a munkáltatók és a munkavállalók között tudatos feszültséget kelt.
4. Bizonyítottan hazugság az az állítás, amely szerint a kormány, akár pedig az ágazati minisztériumok az önkormányzatok által önként felvállalt és saját forrásokból biztosított, garantált illetmények feletti bérek illetménynövelésre fordításának módjáról a munkavállalói oldallal kötött megállapodásukba bevonták volna az intézményfenntartókat, így a helyi önkormányzatok képviselőit.
A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa 2002. július közepén egy ajánlást fogadott el, amely alapján az ágazati minisztériumok és az ágazati munkavállalói érdek-képviseleti szervek valóban kötöttek megállapodásokat a garantált illetmények feletti illetmények felosztásáról, ebbe a megállapodásba azonban éppen a többletbérek fedezetét biztosító önkormányzatokat nem vonták be.
Az eset felveti a következő kérdéseket: a minisztérium vagy a TÁH adhat-e utasítást, kérheti-e a többletköltségek felvállalását az önkormányzati fenntartású intézményektől két olyan levél továbbítása céljából, amely megtévesztő információkat tartalmaz?
(17.30)
A minisztériumi levél miért nincs aláírva? Az intézményvezetők kötelesek-e, jogosultak-e ilyen tartalmú minisztériumi levél terjesztésére önkormányzati pénzen? A kormány tudott-e a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak erről az akciójáról, s ha igen, vállalja-e a felelősséget ezért? Mai információ alapján tudom, úgy volt lehetséges ezeknek a leveleknek a kiküldése, hogy erre a TÁH igazgatónőjét a Pénzügyminisztérium utasította.
Ezért én magyarázatot kérek arra, tisztelt államtitkár úr, hogyan kerülhetett sor ennek a levélnek a megírására és szétküldésére.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi