PAPP JÓZSEF

Full text search

PAPP JÓZSEF
PAPP JÓZSEF (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Csorna egy 11 ezer lakosú kisváros Nyugat-Dunántúlon, két európai közlekedési folyosó találkozásánál. Városunk központján halad át - óriási környezeti terhelést és közlekedésbiztonsági kockázatot jelentve - a 85-ös és a 86-os főutak közös szakasza.
(11.50)
A két főútvonal a város keleti határán csatlakozik egymásba, és a nyugati végén válnak szét. A rendkívül forgalmas közös szakasz a városközponton halad keresztül. A M1-es autópálya megépítése nem csökkentette érzékelhetően a forgalmi terhelést. A megye két közlekedési tengelye halad keresztül a városunkon, amik európai közlekedési folyosók is egyben. A 85-ös számú főútvonal a Győrt Sopronnal összekötő főút, ami hagyományosan nagy forgalmat bonyolít. A belföldi járművek mellett a kópházi, a fertődi és mindenekelőtt a soproni határátkelő forgalmát gyűjti össze. Emellett jelentősen növelte a kamionforgalmat az, hogy a Nyugat-Európában vonaton szállított kamionok Sopronban jönnek le a vonatról, és innen már tengelyen, a 85-ös főúton mennek tovább.
A 86-os főút a Rajka-Rédics útvonal, ami az Európai Unió határán kívül, közvetlenül a határ mellett dinamikus forgalomnövekedést mutat. Ez az útvonal az Északi-tengert és az Adriát összekötő út része. Ezen az úton közlekedik leginkább a Rajkánál, de egy részben a Hegyeshalomnál belépő és kilépő forgalom is. A már említett északnyugat-dunántúli határátkelők nagyobb forgalmat bonyolítanak le a statisztikák szerint, mint az összes többi magyar határátkelő együttvéve. Mindez azt eredményezi, hogy a 2001. évi forgalomszámlálási adatok szerint 12 573 jármű/nap terhelés dübörög át a városközpontunkon. A főút közös szakaszának baleseti statisztikája szerint 2000 óta 44 közlekedési baleset történt ezen a rövid szakaszon. A prognózisok szerint 2010-re duplájára nő (Az elnök jelzi az idő leteltét.) ez a forgalom.
A kérdéseim: mikorra számíthatunk legalább a 85-ös főút Győr-Csorna szakaszának kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá fejlesztésére (Az elnök jelzi az idő leteltét.), illetve ehhez kapcsolódva vagy a főútfejlesztéstől függetlenül mikor számíthatunk az elkerülő szakasz megépítésére?
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi